Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Speculatie rond Thomas Cook: obligatie 2023 trekt weer wat aan

Rond reisgroep in moeilijkheden Thomas Cook heeft de speculatie opnieuw de kop opgestoken. Berichten in de Britse pers spreken over interesse voor het bedrijf of voor delen er van. Zowel de beurs- als de obligatiekoersen zijn zodoende opnieuw gestegen. De obligatie 2023 won 6 basispunten.

Vanwege de zwakke operationele prestaties stond de koers van het aandeel Thomas Cook de afgelopen maanden onder druk. Dinsdag steeg de koers echter met 15%, waardoor het verlies sinds 1 januari van dit jaar nog 13% bedraagt.

Daarmee werd dus gereageerd op de geruchten rond dit bedrijf.

Volgens Sky News zou de Amerikaanse investeringsgroep KKR samen met het Zweeds fonds EQT Partners geïnteresseerd zijn in het bedrijf in zijn geheel.

Maar ook het Chinese conglomeraat Fosun International zou interesse hebben in een volledige overname. Dat Fosun, eigenaar van Club Med, bezit al een belang van 17% in Thomas Cook.

Vorige zomer deden al geruchten de ronde over interesse van Fosun. Een overname van Thomas Cook zou de toerismeactiviteiten van het Chinees bedrijf in een hogere groeiversnelling kunnen brengen.

Het management van Thomas Cook weigert voorlopig elk commentaar.

De Financial Times schrijft dat het management verschillende opties overweegt, waaronder ook een verkoop. Na een moeilijk jaar is de beurskoers van Thomas Cook met 80% gedaald.

Het bedrijf werd dan ook met heel wat tegenwind geconfronteerd, waaronder de hittegolf die vorige zomer heel wat toeristen thuishield. Op de markt ontmoet Thomas Cook heel wat concurrentie, vooral in de luchtvaartsector.

14% rendement in euro

Thomas Cook Group is als één van de grootste toerismegroepen wereldwijd actief onder merknamen als Thomas Cook, Neckermann, Condor en Sunquest.

Dit bedrijf, dat al 177 jaar bestaat, heeft ook een obligatie uitstaan met een looptijd van nog 4 jaar.

De koers is maandag met 5 basispunten gestegen tot ongeveer 66% van de nominale waarde.

Het rendement bedraagt zodoende ongeveer 14%. Dit astronomisch hoog rendement betekent dat er aan een belegging in deze obligatie grote risico’s zijn verbonden.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft dit bedrijf een speculatieve « B+ » rating bij Standard & Poor’s.