Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatiekoersen AB InBev staan lichtjes onder druk

Het afblazen van de beursintroductie van de Aziatische dochter heeft de obligatierendementen van de grootste brouwer in de wereld lichtjes doen stijgen.

Anheuser-Busch InBev hoopte met de IPO op de beurs van Hong Kong meer dan 9 miljard dollar op te halen. Daarmee zou deze beursintroductie de grootste van dit jaar zijn geweest.

De operatie, bedoeld om de schulden van het bedrijf te verlichten, werd echter afgelast.

Sommige analisten spreken van een flop, aangezien het moeilijk valt voor te stellen dat AB InBev binnenkort opnieuw met deze IPO voor de proppen zal komen.

Om de schulden te verlichten, die op 31 december 2018 102 miljard dollar bedroegen, zal het bedrijf dus andere wegen moeten bewandelen. Die schulden zijn hoofdzakelijk het gevolg van de overname van SABMiller 4 jaar geleden.

De vraag is nu wat de gevolgen voor het dividend zullen zijn. Bij de publicatie van de jaarcijfers in maart stelde het bedrijf op lange termijn een stijging van het dividend voorop. Rekening houdend met de situatie zou er op korte termijn echter weinig ruimte zijn een optrekken van het dividend.

Eén zaak is echter zeker: het bedrijf kan het afbouwen van de schulden niet voor zich uit blijven schuiven.

Standard & Poor’s verhoogde in maart alvast de druk op het management door een verlaging van de kredietrating in het vooruitzicht te stellen wanneer de groep niet met een overtuigend plan voor de pinnen kwam.

De obligaties van AB InBev en zijn dochters genieten nu nog een relatief stevige rating « A- ».

In het geval van een ratingverlaging dreigt de brouwer meer intresten te moeten betalen. De beleggers zullen namelijk een hoger rendement vragen op nieuwe obligaties. Wat dan weer op de resultaten kan wegen.

Een rendement van 2,36% in dollar

Nochtans was het opvallend dat de obligaties van AB InBev maandag nauwelijks bewogen.

De obligatie 2022 verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar noteert rond pari, met een rendement van 2,36%.

De obligaties met langere looptijden gingen wel iets lager noteren.

Zo is er de obligatie AB InBev Worldwide Inc 2042 die dinsdag aan 94,25% noteert, waardoor het rendement 4,14% bedraagt.

De brouwer heeft ook obligaties uitstaan in pond sterling, Canadese dollar, euro enzovoort.

Op de Brusselse beurs verloor het aandeel van de brouwer vorige week 5%, maar bleef het verlies maandag beperkt tot minder dan 1%. Haar slotkoers is dinsdag stabiel gebleven. 

AB InBev maakt de kwartaalcijfers op 7 augustus bekend.