Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Hogere obligatierendementen Kraft Heinz

In een op zich al zwak gestemde beurs van Wall Street maakte Kraft Heinz, de nummer 5 wereldwijd in de voedinggsector, tegenvallende resultaten bekend. Dat was op de eerste plaats het gevolg van een wijziging in het gedrag van de consumenten.

Deze koning van de ketchup beleeft dus moeilijke tijden. Het bedrijf is onder andere ook bekend voor zijn deegwaren met kaas, aperitiefkoekjes enzovoort. Over het meest recente kwartaal halveerde de nettowinst tot nog 854 miljoen dollar.

Kraft Heinz, dat voor een kwart in handen is van Warren Buffett, moest meer dan 1 miljard dollar afschrijven op de diepvriesactiviteiten in de Verenigde Staten.

De omzet van dit bedrijf met verder nog merken als Oscar Mayer, Maxwell House en Capri-Sun in portefeuille daalde met 5% tot 12,37 miljard dollar.

Zoals andere bedrijven in de sector heeft ook Kraft Heinz af te rekenen met gewijzigde consumentengewoonten, ook op de Amerikaanse thuismarkt. De biologische versie zonder suiker van de bekende ketchup kent weliswaar een zeker succes, maar onvoldoende om de terugval te compenseren. Het bedrijf heeft dus de trein gemist, de consumenten kopen vooral lokale en gezonde producten.

In een persmededeling slaagde CEO Miguel Patricio er niet in om de beleggers gerust te stellen. Het bedrijf heeft dringend behoefte aan een nieuw strategisch plan.

Beurswaarde ruimschoots gehalveerd

Sinds 1 januari is koers van Kraft Heinz met 53% gedaald. Het verlies bedraagt zelfs 75% wanneer rekening wordt gehouden met historische piekkoers uit februari 2017.

Wat ook meespeelt, is dat de rekeningen nog niet goedgekeurd werden door de auditoren. Een formulier 10-Q kon nog niet neergelegd worden omdat sommige manieren van afschrijven voor het eerst in het tweede kwartaal toegepast werden.

Kraft Heinz is ook het voorwerp van een onderzoek door de SEC in verband met de manier van boekhouden.

Obligatiekoersen staan ditmaal wel onder druk

De obligatiemarkten reageerden in februari niet negatief op de resultaten over 2018, maar ditmaal lagen de kaarten anders geschud. De obligatie die loopt tot 2026 verloor een 3-tal basispunten en viel terug tot 95%. Daardoor bedraagt het rendement nu 5%.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar is het volgens Standard & Poor’s met een rating « BBB » een obligatie van goede kwaliteit.