Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Explosief rapport doet beurskoers General Electric kelderen: moeten de obligatiehouders zich zorgen maken ?

Onder de beschuldiging van boekhoudkundig gesjoemel heeft de koers van het aandeel General Electric op de beurs de grootste daling beleefd sinds 2008. De beurswaarde van het bedrijf ging met maar liefst 6 miljard dollar naar omlaag. Ook op de obligatiemarkt moesten ook de obligaties van het bedrijf terrein prijsgeven.

Het is dus weer hommeles rond de bekendste van alle Amerikaanse holdings. Volgens Harry Markopolos, een onafhankelijk boekhoudkundig expert, fraudeert General Electric op een nog grotere schaal dan Enron destijds fraudeerde. Deze Markopolos weet waarover hij spreekt, eerder ontmaskerde hij al oplichter Bernie Madoff. Hij heeft een website gelanceerd, Gefraud.com, waarop hij schrijft dat de verzekeringstak van GE 18,50 miljard dollar nodig heeft om de verliezen aan te zuiveren. De totale verborgen boekhoudproblemen zouden oplopen tot 38 miljard dollar. Met name de situatie rond de schulden en de cashpositie van het bedrijf zou rooskleuriger voorgesteld worden dan ze in feite is.

Markopolos heeft de zaak grondig doorzocht, vooral de activiteiten op het vlak van olie en aardgas zouden niet op de juiste manier in de boeken verrekend worden.

Onrechtvaardige en onjuiste speculaties

Het management van GE is niet bij de pakken blijven zitten. In een persmededeling werd gesteld dat het bedrijf zich blijft focussen op de dagdagelijkse gang van zaken en dat er geen tijd of ruimte is om zich bezig te houden met onrechtvaardige en onjuiste speculaties.

Markopolos heeft op CNBC toegegeven dat hij zijn rapport voor het publiek te maken heeft doorgespeeld naar een beleggingsfonds. Dat fonds heeft dan ook niet geaarzeld om baisseposities in te nemen op het aandeel General Electric. Hij gaf bovendien toe dat hij vanwege zijn onderzoek een percentage van de gerealiseerde winsten ontvangt.

Wat er ook van is: deze berichten zijn niet van die aard om het vertrouwen te herstellen in een bedrijf dat al met tal van problemen wordt geconfronteerd.

Vooral de energiedivisie van het bedrijf wordt met grote problemen geconfronteerd. Het management heeft nog geen antwoord kunnen formuleren op het probleem van de gedaalde elektriciteitsprijzen en op dat van een forse daling van de bestellingen van turbines.

General Electric werd in de 19de eeuw opgericht door de legendarische Thomas Edison, één van de pioniers van de elektriciteit. Het bedrijf zucht momenteel onder een hoge schuldenberg en een fragiele financiële positie. Wat natuurlijk het wantrouwen van de beleggers heeft gewekt.

Kwartaalcijfers beter dan verwacht

Het explosieve rapport van Markopolos kwam er enkele dagen nadat het bedrijf kwartaalcijfers bekendmaakte die beter dan verwacht worden.

Dit conglomeraat (want GE is actief in uiteenlopende sectoren als ruimtevaart, traditionele en duurzame energie, medische beeldvorming, financiële producten…) sloot het tweede kwartaal af met een omzetcijfer van 28,80 miljard dollar en een aangepaste nettowinst van 17 dollarcent per aandeel.

De consensusverwachting bij de analisten lag volgens Bloomberg op een omzetcijfer van 28,70 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 12 dollarcent.

Na twee winstgevende kwartalen sloot General Electric het voorbije kwartaal af met een verlies van 291 miljoen dollar. Het verlies was hoofdzakelijk te wijten aan de reorganisatiekosten van de elektrische divisie, evenals aan de problemen met de 737 MAX van Boeing. We weten dat dit toestel sinds maart aan de grond staat.

De divisie luchtvaart van General Electric produceert in joint venture de motoren van dit vliegtuig dat op enkele maanden tijd in twee dodelijke ongevallen was betrokken. In beide gevallen was het accident te wijten aan een falend onderdeel van het toestel. Waarmee de link naar GE werd gelegd.

De problemen met het toestel van Boeing hebben GE inmiddels al 600 miljoen dollar gekost. Inmiddels wordt over tweede halfjaar een afschrijving van 400 miljoen dollar gepland als de situatie zich niet verbetert.

Ondanks dit verlies heeft het management geprobeerd om de financiële markten te sussen door de winstverwachtingen voor het volledige boekjaar wat betreft winst per aandeel, en groei en cash flow voor de industriële activiteiten naar boven aan te passen.

Spanningen op de obligatiemarkt

Het optrekken van de winstverwachtingen was begin deze maand positief voor de aandelen en obligaties van General Electric, maar het rapport van 175 pagina’s van Harry Markopolos lag aan de basis van de slechtste beursdag voor het aandeel in 11 jaar.

De obligatiekoersen staan op de secundaire markt onder druk, waarbij de beleggers een hogere risicopremie vragen om de obligaties van het bedrijf in portefeuille te houden.

Zo is er bijvoorbeeld de obligatie die loopt tot 2037 waarvan de koers is gedaald van 102% naar 92%. Het rendement van deze obligatie verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro is zodoende opgelopen tot 2,77%.

Dit rendement ligt in lijn met de rating « BBB+ » bij Standard & Poor’s, wat betekent dat ze als een lening van goede kwaliteit mag worden beschouwd.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar is er anderzijds een obligatie met looptijd van 3 jaar die eveneens onder pari noteert. Het rendement op deze obligatie is opgelopen van 2,70% tot 3,75%.

Het management stelt de beleggers gerust wat de grote schuldengraad betreft door voor 21,40 miljard dollar zijn biofarmaceutische activiteiten te verkopen aan de industriële groep Danaher.