Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Europcar Mobility Group 2026: een hoogrendement obligatie

De cijfers van Europcar Mobility Group werden door de beleggers niet goed onthaald. De gevolgen laten zich raden: de koersen van de obligaties van dit bedrijf zijn gedaald, waardoor ze aantrekkelijk zijn geworden voor Belgische residenten. De analisten van Spread Research blijven echter positief over de verplichtingen van het autoverhuurbedrijf, waarvan zij het risico als correct beloond beschouwen.

De beurssessie van 24 oktober zal waarschijnlijk voor altijd in het geheugen gegrift blijven van de aandeelhouder van Europcar Mobility Group. Als gevolg van een winstwaarschuwing ging de koers van dit aandeel met maar liefst 37% onderuit. Het bedrijf heeft zwaar te lijden onder slechte marktomstandigheden in Europa, waar de Brexit en de vertraging van de wereldeconomie diepe sporen nalaten. Het derde kwartaal werd dan ook gekenmerkt door dalende volumes, wat neerwaartse druk op de prijzen veroorzaakte. Dit stelde CEO Caroline Parot van Europcar Mobility Group in een persmededeling. Op basis van deze gang van zaken zag het bedrijf zich genoodzaakt om de winstverwachtingen naar beneden aan te passen.

Tegen die achtergrond kondigde het bedrijf een versnelling van het reorganisatieplan aan. Voor dit jaar wordt nog gerekend op een omzet van 2,95 miljard euro (tegenover voordien 3 miljard euro) en een Ebitda van 305 miljoen euro (tegenover voordien 375 miljard euro).

Ook op de obligatiemarkt was de schok voelbaar, in zoverre zelfs dat Moody’s de bias of outlook voor rating van het bedrijf verlaagde met het oog op een mogelijke degradatie.

De obligatie Europcar Mobility Group met looptijd tot 30 april 2026 en met een coupon van 4% noteerde aan iets meer dan 100%, maar viel terug tot 92% alvorens opnieuw te stabiliseren. Aan een koers van 92,27% bedraagt het rendement 5,43%.

Onder pari is deze obligatie fiscaal interessant voor Belgische beleggers-residenten, ook al omdat ze kan worden gekocht met een beperkt aantal dagen aan verlopen intresten. De obligatie noteert namelijk sinds 30 oktober ex-coupon.

Volgens de analisten van Spread Research weerspiegelt het huidige rendement de risico’s, de lening heeft een rating B bij Standard & Poor’s.

Niettemin blijven volgens de analisten de "fundamentals" onder het bedrijf gezond, dankzij een verwachte afname van de prijsdruk, het lopende programma dat de kosten moet terugdringen (het objectief van een besparing van minstens 60 miljoen euro lijkt haalbaar), aan de synergie-effecten als gevolg van overnames, aan een voorzichtig beheer van de autovloot en aan de maatregelen bedoeld om de effecten van de Brexit te beperken.

Spread Research bevestigt haar positieve aanbeveling met betrekking tot Europcar-obligaties en handhaaft haar "stabiele" tot "positieve" mening over de kredietkwaliteit van het autoverhuurbedrijf. De obligatie 2026, die tot de categorie van de hoogrenderende obligaties behoort, hoewel hij fiscaal aantrekkelijk is, is volgens Oblis echter voorbehouden aan ervaren beleggers.