Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Kunnen de beleggers inzetten op een duurzaam hestel van de Nieuw-Zeelandse dollar ?

Begin december komen verschillende obligaties in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) op de vervaldag. Dat biedt ons de kans om de bezitters van obligaties in NZD te wijzen op de kansen om hun geld in deze munt te herbeleggen. Waarbij we niet vergeten om te wijzen op de troeven die de munt kan uitspelen.

Ook voor wie zijn portefeuille wil aanpassen met het oog op het nieuwe jaar zijn de Nieuw-Zeelandse economie en de NZD aantrekkelijk.

Nieuw-Zeeland beschikt met zijn 5 miljoen inwoners over stevige fundamentals, wat onder andere blijkt uit de lage schuldengraad en regelmatige begrotingsoverschotten. Daarnaast groeit de economie er sneller dan in veel andere landen: voor de volgende jaren wordt een groei van het BBP met 2,70% verwacht.

De werkloosheidsgraad bedraagt minder dan 5% (ongeveer 110.000 werklozen) en is teruggevallen tot het laagste niveau voor de afgelopen 11 jaar. Ten opzichte van de Europese niveaus is deze werkloosheidsgraad eveneens relatief laag.

Zoals in veel ontwikkelde landen het geval is, levert de dienstensector de grootste bijdrage aan de economie. Nieuw-Zeeland is de grootste exporteur van melk in de wereld.

Sedert 2015 wordt de melkmarkt geconfronteerd met een overaanbod, vooral als gevolg van het stopzetten van de quota’s in Europa, van het embargo op de Russische markt en van een daling van de vraag vanuit China.

Andere belangrijke exportproducten zijn vlees, hout, fruit en vis. Het land beschikt daarnaast over een bloeiende wijnteelt en beschikt als grondstoffen onder andere over aardgas, olie en steenkool.

Koers NZD met 7% gedaald over een periode van 5 jaar

De grafiek toont aan dat de koers van de NZD tegenover de euro over de afgelopen 5 jaar met 7% is gedaald. Deze negatieve evolutie van de koers van de kiwi is een gevolg van de ruime monetaire politiek die de Nieuw-Zeelandse centrale bank heeft gevoerd.

Zoals ook de Europese centrale banken heeft ook deze centrale bank de kostprijs van het geld de afgelopen jaren fors doen dalen. Doel van deze operatie was de koers van de nationale munt te doen dalen, want die koers werd door de bank als te hoog beschouwd.

De rente in Nieuw-Zeeland werd verlaagd van 3,50% in juni 2015 tot een huidig historisch dieptepunt van 1%.

Sinds verschillende weken stijgt de koers van de kiwi opnieuw, dit als gevolg van het status-quo in de monetaire politiek. Volgens de centrale bank maakt de huidige economische situatie een rente-ingreep niet meer noodzakelijk. De rente staat al laag genoeg.

2 mogelijkheden om te herinvesteren in NZD

Voor beleggers op zoek naar rendement bieden obligaties in NZD een aantrekkelijker rendement dan obligaties met gelijkaardige looptijd in euro.

Een mogelijkheid om te herinvesteren in NZD is de obligatie 2024 van Kiwibank, de bankdochter van de Nieuw-Zeelandse overheidsbedrijven (waaronder New Zealand Post). Op basis van een koers van 99% bedraagt het rendement 2,30%. Verkrijgbaar in coupures van 5.000 NZD (ongeveer 3.000 euro) is deze obligatie ook voor particuliere beleggers toegankelijk.

In de selectie van Oblis is ook de obligatie die loopt tot 2024 van de bank Westpac New Zealand opgenomen.

Met een solide « AA- » rating bij Standard & Poor’s (tegenover « A+ voor BNP Paribas Fortis) biedt deze lening op basis van een koers van 101% een rendement tot de vervaldag van 2%.