Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Newmont Goldcorp (2,80% - 2029): een obligatie die goud waard is ?

Een koers onder pari, verkrijgbaar in kleine coupures en een goede rating: de obligatie Newmont Goldcorp met een coupon van 2,80% en een looptijd van 10 jaar heeft heel wat pijlen op haar boog om de beleggers aan te trekken.

Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en dus toegankelijk voor het grote publiek. Op basis van een koers van 98% bedraagt het rendement bijna 3%.

Voor Belgische beleggers is het altijd interessant om een obligatie onder pari te kopen, want zo kan een deel van de roerende voorheffing vermeden worden.

Het rendement ligt in lijn met de kredietkwaliteit van deze mijngroep, Standard & Poor’s heeft namelijk een rating « BBB » voor deze obligatie. Zodat ze tot de categorie Investment Grade gerekend mag worden.

Het grootste risico voor de belegger is de relatief lange looptijd, waardoor ze gevoeliger is voor bewegingen van de rentetarieven in dollar. Dit is belangrijk wanneer het de bedoeling is om de obligatie bij te houden tot op de vervaldag.

Grootste goudmijn in de wereld  

Newmont Goldcorp is de grootste goudproducent in de wereld, met nevenactiviteiten in koper, zilver, zink en lood. Het bedrijf is actief in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Afrika.

Deze fusiegroep is ontstaan uit het samengaan van Newmont Mining en Goldcorp begin 2019. De gezamenlijke productiecapaciteit bedraagt 8 miljoen troy ounce goud per jaar.

Dat is meer dan grote concurrent Barrick Randgold, dat op zijn beurt ontstaan is uit de fusie tussen het Canadese Barrick Gold en het Amerikaanse Randgold Resources.

In 2020 wordt het 100-jarig bestaan gevierd

Volgend jaar viert het bedrijf het 100-jarig bestaan. Het management heeft inmiddels de vooruitzichten voor de komende 5 jaar gepubliceerd.

Er wordt gerekend op een jaarlijkse productie van 6,50 tot 7 miljoen troy ounce goud per jaar tot en met 2024, waarbij de productiekosten (voor 2020 wordt op 715 dollar per troy ounce gerekend) zouden verbeteren.

Als gevolg van een daling van de goudprijs in 2013 waren de mijnbouwbedrijven gedwongen hun kosten fors te drukken. De productiekost bij Newmont bedroeg toen meer dan 1.000 dollar.

Het bedrijf verwacht tevens een opbrengst van het equivalent van ongeveer 1,10 miljoen troy ounce aan andere grondstoffen tussen 2020 en 2024.

Volgens CEO Tom Palmer is het bedrijf op het moment van zijn eeuwfeest goed geplaatst om een stabiele en duurzame prestatie te leveren.

Promotie : de courtagekosten van deze obligatie in promotie worden gereduceerd aan 0,40% voor een aankoop van minimum 10.000 dollar uitgevoerd voor de sluiting van de markten op 04/12 tot 17u30