Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Flink herstel obligatie Raffinerie Heide 6,375% 2022 in euro, verkrijgbaar met weinig verlopen intresten

De obligatie van Raffinerie Heide noteert aan 98% van de nominale waarde en dat is het hoogste niveau van het jaar. De belegger kan zodoende rekenen op een rendement van 7,14%. De coupon van 6,375% werd begin oktober uitbetaald.Deze lening is nu nog steeds verkrijgbaar onder pari,indicatie van 99,50.

Vanaf de bodem op 70% afgelopen zomer heeft de koers van deze obligatie een flink herstel te zien gegeven. Het is echter niet makkelijk om daar een verklaring voor te vinden. We contacteerden het management van dit bedrijf uit Schleswig-Holstein (Noord-Duitsland), maar dat bleek niet bereid om op onze vragen te antwoorden. Toegang tot de financiële gegevens blijft voorbehouden aan geregistreerde personen.

Alleszins hebben de resultaten een positieve invloed gehad op de koers, maar daarnaast speelt uiteraard ook het algemeen sentiment op de obligatiemarkten een rol. De politiek van lage rentevoeten zoals die door de ECB wordt gevoerd, doet beleggers op zoek naar rendement bij dit soort hoogrenderende obligaties uitkomen. Het feit dat Moody’s in juli de rating B3 voor Raffinerie Heide gehandhaafd heeft, speelt uiteraard ook een rol.

Het bedrijf bestaat in zijn huidige vorm nog maar sinds 2010, toen het door Klech werd overgenomen van Royal Dutch Shell. De geschiedenis van Raffinerie Heide gaat echter meer dan 150 jaar terug, toen in Hemmingstedt in Schleswig-Holstein oliehoudende zanden werden gevonden. Het bedrijf maakt vooral diesel, mazout en brandstof voor vliegtuigen. Raffinerie Heide is een belangrijke toeleverancier aan de luchthaven van Hamburg, die vlakbij de installaties van het bedrijf gelegen is.

Met een omzetcijfer van 2,30 miljard euro vorig beschikt Raffinerie Heide over de capaciteit om jaarlijks 4,50 miljoen ton ruwe olie te bewerken. Dat is evenveel als de totale behoefte van de deelstaat waar het gevestigd is, zo staat op de website te lezen. Het bedrijf stelt 560 mensen te werk en investeerde vorig jaar 27,50 miljoen euro. Raffinerie Heide beschikt ook over een eigen elektriciteitscentrale met een capaciteit van 46,50 megawatt (MW).

CEO Juergen Wollschlaeger stond eind oktober een exclusief interview toe aan de website "H2-View.com" (Hydrogene View). Hij kondigde aan dat zijn bedrijf zijn inspanningen nu richt op de levering van duurzame energie, dit door te kiezen voor afgewerkte producten die milieuvriendelijker zijn.