Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Jaguar Land Rover 4,5% 15/01/2026 in euro gaat in dalende lijn en duikt onder pari

Na een sterke stijging sedert eind oktober heeft de obligatie Jaguar Land Rover, met een restduur van 6 jaar, nu een inzinking. Ze is beschikbaar aan 93,45% van de nominale waarde (rendement van 5,84%) tegenover 98% begin februari.

Deze plotse, brutale daling van de obligatieprijzen komt doordat de Britse constructeur vorige week besliste om de uitgifte van een obligatie in dollar op te schorten, volgens Automotive News Europe. Deze website maakte ook duidelijk dat de reden hiervoor dient gezocht te worden in het feit dat de intrestvoet die de beleggers eisten ter compensatie van het coronavirus-risico, door Jaguar Land Rover te hoog werd bevonden.

De beroemde autobouwer slaagde erin gegadigden te vinden voor zijn nieuwe obligatie met een looptijd van 8 jaar, maar dan wel op voorwaarde dat hij een coupon van 7% aanbood. Op de website van Automotive News leest men ook dat het nieuws de ronde doet dat het bedrijf met een tekort aan Chinese onderdelen zou beginnen zitten voor zijn Britse fabrieken. Tevens heeft de impact van het coronavirus op de verkoop in China heeft de kans op een (voor de Britse constructeur) aanvaardbare deal tenietgedaan. China is goed voor 20% van de verkoop van Jaguar Land Rover.

Tot er zich een betere oppportuniteit voor een deal voordoet, zou Jaguar Land Rover uit hun liquiditeiten van ongeveer 6 miljard dollar moeten putten om hun obligatie die in maart vervalt, te vergoeden.

Een portefeuille met iconische merken

Jaguar Land Rover, dat deel uitmaakt van de Indische groep Tata, is een fabrikant van personen- en terreinwagens in het topsegment onder de merknamen Jaguar en Land Rover, die erg gewaardeerd zijn in Azië.

Het merk Jaguar heeft zijn oorsprong in 1922, maar het was pas in 1935 dat de eerste wagen werd geproduceerd. In 1948 werd de legendarische coupé XK120 gelanceerd. Die "120" verwees naar de topsnelheid van de auto. Het was daarmee toentertijd de snelste seriewagen ter wereld. Jaguar maakte ook de eerste schijfremmen. In 1961 lanceerde Jaguar een model dat één van de meest iconische sportwagens is geworden: de E-Type.

Land Rover, dat op de markt kwam tijdens het Amsterdams autosalon in 1948, heeft dan weer de norm bepaald voor terreinwagens. De voertuigen van dit merk behoren inmiddels tot de meest iconische ter wereld, denken we maar aan de Defender die zijn reputatie opbouwde door hulpdiensten tot in het centrum van natuurrampen te vervoeren, of door aan epische avonturen deel te nemen. De constructeur was bij voorbeeld de allereerste winnaar van de Parijs-Dakar rally in 1979.

In totaal stelt Jaguar Land Rover meer dan 39 000 mensen tewerk op zeven productiesites: zes in het Verenigd Koninkrijk en één in Slovakije. De Britse groep, die ook een co-onderneming bezit in China, haalde in het fiscaal jaar 2019 een omzet van 24,2 miljard Britse pond (+/- 29 miljard euro) en verkocht bijna 579 000 voertuigen.

Bron

Jaguar Land Rover shelves plan to sell bonds to raise cash, report says (Automotive News Europe/Bloomberg)