Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe obligatie Nvidia 2,85% 2030 in dollar doet het goed op secundaire markt

Nvidia Corporation, specialist in het ontwerp van grafische processoren, grafische kaarten en grafische chips voor PC's en spelconsoles, zag zijn nieuwe obligatie met looptijd van 10 jaar vooruitgang boeken bij de eerste verhandelingen op de secundaire markt. Ze kan aan 101,48% gekocht worden. Dit geeft een rendement van 2,68% op basis van een looptijd tot 1 april 2030. De coupon bedraagt 2,85%.

De positieve reacties van de beleggers op de emissie van een obligatie door Nvidia lijkt zich door te trekken op de secundaire markt (waar de reeds uitgegeven schuld verhandeld wordt). Vorige week, tijdens een uitzonderlijk actieve primaire markt, haalde de Californische onderneming zonder veel problemen 5 miljard dollar op met (zeer) lange looptijden. De uitgegeven, nieuwe obligaties lopen namelijk van 10 tot 40 jaar (vervaldagen in 2030, 2040, 2050 en zelfs 2060!). Opgelet: De coupon van 3,70% (vervaldag 2050) is gelijk aan die van de lening tot 2060. De emissieprijs van de langstlopende (tot 2060) werd echter uitgegeven met een korting die 33 basispunten hoger ligt dan de obligatie tot 2050.

Net zoals andere emittenten heeft ook Nvidia kunnen rekenen op het feit dat het groene geldbiljet de status van toevluchtsactiva heeft en zeer liquide is, om zodoende hun kansen op het plaatsen van een schuld te verstevigen.

Spelconsoles, artificiële intelligentie…

Zoals we in het begin van het artikel schreven: Nvidia Corporation is gespecialiseerd in het ontwerp van grafische processoren (Graphics Processing Unit of GPU), grafische kaarten en grafische chips voor PC's en spelconsoles. Hun producten zijn aanwezig in de bekende consoles zoals Xbox, PlayStation 3 en Nintendo Switch (die in deze periode van thuisblijfmaatregelen op volle toeren moeten draaien).

De GPU's van Nvidia worden echter ook gebruikt bij artificiële intelligentie (AI) waarbij ze computers, drones en zelfrijdende voertuigen helpen om beter hun omgeving te analyseren, te visualiseren en te begrijpen. Het bedrijf biedt bij voorbeeld een kit met ontwikkelingssoftware aan met een compleet gamma hulpmiddelen, bibliotheken, algoritmes en tutorials voor de ontwikkeling van roboticatoepassingen.

We geven ook nog mee dat het bedrijf zijn chips zelf ontwerpt in hun researchcentra, maar de eigenlijke productie uitbesteedt aan andere halfgeleiders-bedrijven. De Californische onderneming bezit dus zelf geen fabrieken. Hun belangrijkste concurrenten zijn: AMD, Intel Corporation en ook Qualcomm.

Uit de recentst beschikbare jaargegevens blijkt dat Nvidia vorig jaar een omzetcijfer van 11 miljard dollar behaalde en een winst van 2,8 miljard. Hun beurskapitalisatie op Wall Street ligt in de buurt van 155 miljard dollar.