Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Schaeffler 2,875% 2027 per 1.000 euro stabiel na beslissing S&P

De koers van de lening Schaeffler met een restduur van zeven jaar handhaaft zich rond 101,5% van de nominale waarde, en dit sinds 20 juli, de dag waarop S&P besliste de rating van deze Duitse toeleverancier aan te passen. De belegger kan een rendement van circa 2,6% verwachten bij deze obligatie die beschikbaar is in coupures van 1.000 euro.

Op 20 juli haalde S&P de rating van Schaeffler één niveau naar beneden, van "BBB-" ("Investment grade") naar "BB+" ("High yield") met een stabiel vooruitzicht. Door het verminderde productievolume in de autosector, ten gevolge van de corona-pandemie, vond het ratingbureau dit terecht. De Duitse groep verliest dus, na de degradatie bij Moody's op 25 juni 2020 (van "Baa3" naar "Ba1", met stabiel vooruitzicht), zijn tweede "Investment grade" notering. Fitch bevestigde op 20 maart 2020 wel nog een "BBB-" rating ("Investment grade") met negatief vooruitzicht.

Zoals gezegd heeft deze veranderde rating en categorie geen spectaculair effect gehad op de koers. De beslissing van S&P werd waarschijnlijk reeds verwacht door de beleggers. Ze vonden het huidige niveau van de vergoeding van de lening voldoende hoog om het mogelijke risico te dekken.

De wijd opengedraaide geldkraan van de ECB, haar beleid van aankoop van activa en de opleving van de beurzen sedert half maart plaatsen de obligatie Schaeffler 2,875% 2027 eveneens in een positief daglicht.

De lening deed ook haar voordeel met de eigen aankondigingen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld de ondertekening van een financieringsakkoord ter waarde van 350 miljoen begin april en de bekendmaking van de recente kwartaalresultaten (begin mei). Vóór deze persberichten stond de obligatie op de secundaire markt genoteerd aan ongeveer 75% van de nominale waarde.

Enige info over de emittent

Met hun precisiecomponenten en systemen voor zowel motoren, versnellingsbakken en chassis, én hun oplossingen voor lagers in vele industriële toepassingen hoopt de groep Schaeffler bij te dragen aan "de mobiliteit van morgen". Het in Beieren gevestigde bedrijf bedient ook sectoren als die van de luchtvaart, spoorvervoer, productiemachines en de windenergie.

In 2019 realiseerde de onderneming een omzetcijfer van 14,4 miljard euro. Met hun 86.500 medewerkers over heel de wereld is Schaeffler één van de grootste Europese, technologische familiebedrijven en met ongeveer 170 sites verspreid over 50 landen beschikken ze over een mondiaal netwerk van productiefaciliteiten, centra voor onderzoek en ontwikkeling, en verkoopseenheden.