Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Praktiker: onvoldoende deelname aan de stemming, de stand van het relanceplan

Er valt dezer dagen weer heel wat nieuws te rapen over de Duitse doe-het-zelfketen. De groep publiceerde maandag de resultaten van de stemming in verband met de obligatie 2016. Daarnaast wist de distributeur ook een volgens hem significante vooruitgang te melden aangaande de financiering van zijn relanceplan.

Ter herinnering: tussen 24 en 27 september laatstleden werd de houders van de obligatie die op 10 februari 2016 vervalt, gevraagd om hun stem uit te brengen. Dat gebeurde op vraag van Alandsbanken Asset Management AB en VPB Finance SA, twee groepen die obligaties van Praktiker in handen hebben.

De stemming, die zonder vergadering plaatsvond, ging over de benoeming van de advocaat Dr. Ingo Scholz als gemeenschappelijke vertegenwoordiger van de obligataire schuldeisers en hem machtiging te geven om bepaalde rechten uit te oefenen. Dat laatste omvatte onder meer de mogelijkheid voor de advocaat om een wijziging van de leningsvoorwaarden te bespreken (*). Bij gebrek aan een voldoende quorum kon echter over die resolutie niet gestemd worden. Er was immers slechts iets meer dan 10% (10,5%) van de omvang van de lening vertegenwoordigd, ruim onder de vereiste 50% dus.

Anderzijds kondigde Praktiker dinsdag aan dat het een significant deel van zijn herfinancieringsbehoeften heeft kunnen veiligstellen. Belangrijk is daarbij dat de Duitse doe-het-zelfgroep 40 miljoen euro heeft toegestoken gekregen van een consortium van investeerders, geleid door de Australische bank Semper Constantia. Van die groep kreeg Praktiker ook de verzekering van een verdere 20 miljoen euro, eenmaal de kapitaalverhoging, waartoe op 4 juli laatstleden besloten werd, afgerond is.

Dankzij die twee elementen kon de bestaande kredietlijn van 40 miljoen euro bij de banken, waaronder Commerzbank, met drie jaar verlengd worden. Praktiker wil binnenkort ook een bijkomende lening van 15 miljoen euro uitschrijven, zo staat in het communiqué te lezen.

Praktiker heeft nu wel een aantal knelpunten overwonnen, maar toch blijft in verband met de toekomst van de Duitse keten voorzichtigheid geboden. Op de secundaire markt – waar de reeds uitgegeven effecten verhandeld worden – haalt de obligatie 2016 nog een koers van om en bij 40% van de nominale waarde.

(*) Alle verdere informatie vindt u hier en hier.