Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Gas Natural: energie met ‘hoog rendement’

Op naar de Costa del Sol. Spanje is en blijft wegens zijn aanzienlijk overheidstekort (11% van het bbp in 2009) in de wurggreep van de markt. Het Iberische land moet bovendien onder het Caudijns juk van de ratingbureaus doorgaan. Door S&P werd het inmiddels al gedegradeerd van AA+ naar AA. De Spaanse staatsleningen werden de laatste weken dan ook door de markt op de rooster gelegd. Pas gisteren konden ze zich herpakken dankzij het reddingsplan van de eurozone en vooral de interventie van de ECB en andere centrale banken op de markt.

Te midden de crisis ontsnapten de financiële en privéobligaties evenmin aan het wantrouwen van de beleggers. Zo werden de obligaties van de energiegroep Gas Natural danig door elkaar geschud sinds hun uitgifte in het begin van het jaar.

De Iberische groep gaf in januari jongstleden een obligatielening van 2,2 miljard euro uit in drie schijven, meer bepaald op 5, 8 en 10 jaar. Het rendement van die effecten kwam de laatste weken duidelijk onder druk te staan. De obligatie Gas Natural Capital Markets (4,125% 26/1/2018) wordt bijvoorbeeld tegen 96,06% verhandeld en biedt een rendement van 4,75%, en de 10-jaar (4,5% 27/1/10) staat rond 95,74% genoteerd met een rendement van 5,07%.

De effecten van Gas Natural biedt hogere rendementen dan vergelijkbare uitgiften. Zo bieden het Duitse E.On en het Franse GDF Suez een rente van ongeveer 2,85% op 6 jaar. General Electric biedt een obligatie op 10 jaar aan met een rendement van 4,35%. Onder de telecomoperators pakt Vodafone uit met een rente van 3,63% op 8 jaar, terwijl Telefonica, een andere Spaanse groep, een rendement van 3,83% op 6 jaar levert.

Sinds de fusie met Union Fenosa is Gas Natural een van de wereldleiders in de sector van het gas en de elektriciteit geworden. De groep is aanwezig in een twintigtal landen en telt meer dan twintig miljoen klanten. Gas Natural is marktleider in Spanje en Latijns-Amerika. Wat het gas betreft, gaat het om een geïntegreerde groep met activiteiten die gaan van de ontginning tot het transport. Hij is trouwens een van de grootste LPG-operators in de wereld.

In 2009 bedroeg de gasdistributie meer dan 400.000 gigawattuur (GWh) en de elektriciteitsproductie bijna 55.000 GWh. De groep realiseerde een omzet van 15,6 miljard euro en een brutobedrijfswinst (EBITDA) van 3,93 miljard euro.

Los van het ophef over de schuldenbergen aan de rand van de eurozone, was Gas Natural ook het slachtoffer van een gebrek aan transparantie aangaande zijn activiteiten en resultaten. De directie verwacht voor 2010 een stabiele EBITDA. Een ander pijnpunt is de schuldenlast. Die was eind 2009 opgelopen tot 20,9 miljard. De groep is niet geslaagd in zijn doelstelling om de nettoschuldenlast tot 18 miljard te beperken. Die doelstelling wordt voor dit jaar herhaald met een ratio nettoschuld op eigen middelen van 4. Als hij zijn programma om voor 3 miljard euro aan activa af te stoten voortzet, zou hij wel eens in zijn opzet kunnen slagen.

Gas Natural staat bij Moody’s Baa2 genoteerd, met stabiele vooruitzichten, en bij S&P BBB+, met negatieve vooruitzichten.