Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Instorting van de beurs: de beleggers wenden zich naar de obligaties van goede kwaliteit

Te midden van de onzekerheid op de markten wenden de investeerders zich massaal naar de meest solide beleggingen. Net als het goud, de Zwitserse frank of de Duitse Bund, profiteren ook de corporate-obligaties van de risicoaversie van de beleggers. Dergelijk waardepapier is dezer dagen zeer gegeerd.

Het gemiddeld jaarlijks rendement dat de Amerikaanse bedrijfsobligaties in de investeringscategorie bieden is gedaald tot 3,42%. Dat is vijf basispunten minder dan het vorige record, dat dateert van november 2010.

Onder invloed van de staatsschulden en de vertraging van de groei lijkt de risicoaversie al enkele weken op een hoogtepunt te staan. Het is dan ook logisch dat de rendementen op obligaties van goede kwaliteit bijzonder laag staan.

Meteen een gelegenheid om weer wat leven te brengen in de primaire obligatiemarkt, die op dit ogenblik zo goed als stilligt. Emittenten die goed aangeschreven staan bij de ratingbureaus kunnen zich nu immers financieren tegen een kostprijs die veel lager ligt dan amper enkele weken geleden.

Twee obligaties die profiteren van de risicoaversie van de beleggers

De obligatie van de Franse telecomoperator France Telecom SA biedt op vier jaar een jaarlijks rendement van 2,438% tegen een koers van 104,75% van de nominale waarde. Deze obligatie bereikt haar maturiteit op 14/10/2015 en draagt een coupon van 3,625%. Sinds het begin van juli, toen de obligatie verhandeld werd tegen 102% van de nominale waarde, wordt een stevige stijging van de prijs van dit effect vastgesteld.

De obligatie GDF Suez SA biedt op dit ogenblik een jaarlijks rendement van 2,795% op 6 jaar. Ze wordt verhandeld tegen 99,75% van de nominale waarde, tegenover 96% begin juli.