Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Investeren in Turkije dankzij de obligatiemarkt, met een hoog rendement

De internationale kredietbeoordelaar Fitch heeft maandag de langetermijnrating van de Turkse Republiek met één stap opgetrokken van ​« BB+ » tot ​« BBB- », waardoor ze terechtkomt in de investeringscategorie. Bovendien worden aan de notering stabiele vooruitzichten gekoppeld.

Goed nieuws dus voor Turkije. Fitch verantwoordt zijn beslissing door te verwijzen naar de daling van de overheidsschuld van het land. Het agentschap benadrukt eveneens dat het financieel systeem van het land relatief gezond blijft en dat Turkije een ‘goed’ potentieel vertoont op middellange termijn.

Toch mag niet uit het oog verloren worden dat zowel Standard & Poor's als Moody’s, de twee andere grote ratingbureaus, Turkije tot nog toe onderbrengen in de (speculatieve) highyieldcategorie.

 

Hoe kunt u via de obligatiemarkt positie innemen op Turkije en de Turkse lira:

Op dit ogenblik brengt een Turkse staatslening op twee jaar meer dan 7% per jaar op. Zo kan de obligatie met vaste coupon van 7,5% en maturiteit op 24 september 2014 op dit ogenblik gekocht worden tegen 100,20% van de nominale waarde. Het jaarlijks rendement bedraagt bijgevolg 7,38%.

Rabobank Nederland is eveneens actief op het segment van de Turkse lira met een lening met een residuele looptijd van iets minder dan 3 jaar (7% - 17 augustus 2015). Die obligatie is op dit ogenblik beschikbaar tegen 102,20%, wat het rendement op 6% brengt. Deze seniorobligatie staat AA genoteerd bij Standard & Poor’s.

In beide gevallen brengt de uitgiftemunt een wisselrisico met zich voor de belegger die bijvoorbeeld de euro als referentiemunt heeft. 1 euro is 2,28 lira waard.

== > Turkije geeft met zijn bevolking van meer dan zeventig miljoen blijk van een blakende economische gezondheid, met een groei (bijna 9% in 2011) die niet moet onderdoen voor die van China en andere opkomende landen.

Begin oktober heeft de Turkse overheid nochtans haar groeiprognose voor 2012 naar beneden herzien. Als gevolg van de sombere conjunctuur in de wereld wordt nu 3,2% verwacht in plaats van de eerder voorziene 4%. De economische en financiële crisis in de eurozone, de belangrijkste handelspartner van Turkije, doet zich immers in alle hevigheid voelen.

Vorige week heeft de Turkse centrale bank zijn belangrijkste richtrente verlaagd tot 9,5%, nadat ze die in september al eens met 1,50% naar beneden gehaald had. De centrale bank liet bovendien verstaan dat die dalende tendens wel eens zou kunnen doorgezet worden om de nationale economie te stimuleren.