Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

OTE Télécom: een rendement van 6,50% op drie jaar

De donderwolken boven Griekenland lijken eindelijk weg te trekken. Het tot voor kort op de rand van het faillissement staande land kocht staatobligaties terug, werd door de Europese Centrale Bank van  de zogenaamde strafbank gehaald en werd door Standard & Poor's getrakteerd met een forse ratingverhoging.

Een en ander maakt dat de Griekse langetermijnrente nu noteert aan 11,75%, terwijl dat begin maart nog 37% was.

De terugkoop van de obligaties was één van de voorwaarden die de ministers van Financien uit de eurozone in november hadden gesteld aan de vrijmaking van van verdere steun. De terugloop werd op gejuich onthaald door de analisten van Standard & Poor's, die de Griekse rating in zes stapjes optrokken van ​ « selectief bankroet » naar ​« B- ». De vooruitzichten voor de kredietscore zijn bovendien weer stabiel. Dat wil zeggen dat het land in de nabije toekomst geen nieuwe ratingverlaging riskeert.

En eerder deze week kwam er nog meer goed nieuws voor Griekenland toen de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde opnieuw Griekse staatsobligaties te aanvaarden als onderpand voor kredieten. Afgelopen zomer had de ECB het land nog op het zogenaamde strafbankje gezet.

Ondertussen kost het verzekeringscontract op vijf jaar dat het risico op wanbetaling dekt (CDS) van Hellenic Telecom (OTE Plc) nog maar een vierde van de piek die in mei van dit jaar werd bereikt.  Toch blijft de prijs nog vij hoog in vergelijking met het gemiddelde van de sector. Dat heeft als gevolg dat OTE Plc op de secundaire markt nog steeds rekening moet houden met een aanzienlijke risicopremie.

De obligatie op drie jaar van Hellenic Telecommunications (OTE Plc - 20 mei 2016) kost vandaag op de secundaire markt 94,50% van zijn nominale waarde. In combinatie met de vaste coupon van 4,625% geeft dit een rendement van 6,50%. 

De Griekse overheid heeft een deel van zijn belang in het telecombedrijf verkocht aan Deutsche Telekom in het kader van de door Europa opgelegde besparingen. Sinds juli 2011 houdt de staat dan ook nog maar 10% van de aandelen aan. Deutsche Telecom is goed voor 40%.

== > OTE Plc biedt zijn klanten een ruim gamma telecomproducten en -diensten aan, waaronder vaste en mobiele telefonie en breedbandinternet. De groep is daarnaast ook actief in satellietcommunicatie en vastgoed. OTE Plc telt 30.000 werknemers in vier landen (Albanië, Bulgarije, Griekenland en Roemenië).

De jongste financiële resultaten van de groep hadden te lijden onder de ineenstorting van de Griekse economie. Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar ging de omzet met 6% naar beneden. OTE Plc besliste in de kosten te snijden en zijn schulden te herfinancieren. De schulden zijn op een jaar tijd met een miljard euro geslonken tot 3 miljard euro. De vrije cash-flow steeg met 51% tot 505 miljoen euro.