Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De Franse schuldenlast wordt als riskanter beschouwd dan de Belgische schuldenlast

De conclusie is onherroepelijk. Bij de keuze tussen de Franse staatschuld en de Belgische staatsschuld gaat de voorkeur van de beleggers voortaan naar de Belgische. Deze neiging is sinds half februari heel duidelijk merkbaar.

Om maar een voorbeeld te noemen, eisten de beleggers vrijdag aan het einde van de dag een rendement van 0,556% voor de Belgische waardetitel op tien jaar, in vergelijking tot 0,597% voor de Franse tegenhanger. Voor de nog langere termijn, 30 jaar, kwam het rendement respectievelijk op 1,334% en 1,412%.

Frankrijk beschikt overigens wel over een betere notering dan het buurland. De Franse Republiek kan bij Moody's rekenen op een notering van "Aa1", ofwel twee posities hoger dan het Belgische Koninkrijk ("Aa3"). De twee landen hebben dezelfde beoordeling ("AA") bij Standard & Poor's en Fitch.

Een betere economische gezondheid

Jean Deboutte, directeur strategie van het Agentschap van de Schuld, die door Oblis is benaderd, legt uit: "Sinds het begin van het jaar zien we meer aankopen van Belgische OLO's vanuit Azië. Het lijkt er zelfs op dat er een aantal klanten bijgekomen zijn, en niet de minste. Een tijdlang zijn de Belgische en de Franse rendementen feitelijk min of min op hetzelfde niveau gebleven. In eerste instantie gaven de beleggers ongetwijfeld de voorkeur aan de Franse schuld, die bij grote transacties een wat betere liquiditeit biedt. "

Maar het argument van de liquiditeit is klaarblijkelijk geen criterium ten gunste van Frankrijk meer. Jean Deboutte acht dat de beleggers nu meer nadruk leggen op de betere economische gezondheid die door België wordt gedemonstreerd, waarbij het gemak waarmee ons land zich financiert in buitenlandse deviezen de geloofwaardigheid op het internationale toneel versterkt.

"België heeft beter gepresteerd dan Frankrijk wat betreft economische groei. België is onlangs ontsnapt aan de sancties van de Europese Commissie, terwijl Frankrijk, met een groter deficit dan België, een verlenging van twee jaar heeft gekregen (om de financiën op orde te brengen). Bovendien was het meest recente commentaar van het IMF en de Europese Commissie over België nogal positief. De centrumrechtse regering en de gerealiseerde hervormingen vallen bij de beleggers kennelijk in goede aarde. Het lijkt erop dat er vertrouwen is. "

Gemak in leningen in buitenlandse deviezen

Het feit  dat België zonder probleem de Obligatie markt kan solliciteren in vreemde valuta blijkt tevens de beleggers gerust te stellen, aldus de commentaar van Jean Deboutte. België heeft enkele dagen geleden met name voor twee miljard US dollars uitgegeven met een coupon van 1.125% "Dat is een belangrijke steun, terwijl Frankrijk nog steeds niet in buitenlandse deviezen uitgeeft. "

Dagong

De beslissing van het Chinese agentschap Dagong van 16 februari van dit jaar om de Franse staatsnotering te degraderen heeft ongetwijfseld een bijdrage geleverd aan een bepaald wantrouwen t.a.v. de Franse waardetitels.

Dagong geniet weliswaar minder aanzien dan de grote vakgenoten Moody's, Standard & Poor's of Fitch, maar zij noteren Frankrijk nu met "A", wat voorheen "A+" was. Het agentschap heeft deze beslissing gerechtvaardigd met "de zwakke economische groei die het proces van de budgettaire consolidatie heeft vertraagd". Het agentschap zet eveneens een vraagteken bij de capaciteit van de Franse regering om de schulden terug te betalen.

Bronnen - nota

L’agence chinoise Dagong dégrade la dette française