Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Daling van de obligaties van EMC, na het overnamebod van DELL

Dell concretiseert, met de overname van EMC voor 67 miljard dollar, één van de belangrijkste fusies in de technologiesector, maar dat niet alleen. De Amerikaanse groep zou ook een nieuw record kunnen vestigen op het gebied van schuldopbrengst in de categorie 'High Yield', wat de marktspelers niet onbewogen laat.

Volgens de Financial Times zal nummer drie in pc's een beroep doen op de speculatieve schuldmarkt ter hoogte van 10 tot 15 miljard dollar in het kader van de financiering van de acquisitie van EMC. Afgezien van het volume hebben de waarnemers bedenkingen wat betreft de timing van de operatie. Deze vindt inderdaad plaats in een context die wat ongunstig is voor het segment van de schuld met hoog rendement. De stagnatie van de Chinese economie, de daling van de grondstofprijzen of het vooruitzicht van een verhoging van de renteniveaus door de Fed hebben de beleggers de afgelopen weken veeleisender gemaakt op het gebied van de risicopremies. Het is mogelijk dat Dell een relatief hoge remuneratie zal moeten voorstellen om de beleggers te overtuigen.

De kwestie van de ontwikkeling en de positie van de schuldenlast van de groep Dell vormt overigens ook een bron van verontrusting voor de beleggers. De computerfabrikant heeft in reactie daarop aangekondigd dat zij de financiële situatie na afronding van de acquisitie van EMC zullen publiceren. De onderneming hoopt op deze manier de kansen voor succes van de fusie te vergroten. "Wij hebben financiering voor deze transactie nodig," verklaarde Tom Sweet, financieel directeur van Dell, tegen Bloomberg. Terug naar het beginpunt dus voor de informaticagroep die zich enkele jaren geleden uit de beurs heeft teruggetrokken om de blootstelling aan de markten te verminderen.

Daling van de leningen van EMC

Het perspectief van de overname van EMC door Dell heeft nu al concrete gevolgen gehad voor de obligatieschuldeisers. De leningen van het doelwit van de overname zijn sterk gedaald, terwijl die van de groep van Michaël Dell standhouden.

Wij noemen als voorbeeld de waardetitel van Dell met maturiteit op 1 april 2021 en een coupon van 4,625%, die vrij stabiel is gebleven sinds afgelopen 12 oktober, de datum van de aankondiging van de toenadering tussen de twee ondernemingen. Deze obligatie werd afgelopen vrijdag verhandeld op 97% van de nominale waarde, ofwel een rendement van 5,26%.

De situatie is daarentegen heel anders voor de leningen van EMC. De obligatie van EMC Corp/MA met een maturiteit op 1 juni 2023 en een coupon van 3,375%, om er maar één te noemen, is momenteel beschikbaar op 86% van de nominale waarde, in vergelijking tot prijzen die vóór het aanbod van Dell boven de nominale waarde lagen. Het rendement komt op 5,70%.

De markt heeft dus het aan de obligaties van EMC verbonden risico klaarblijkelijk opnieuw gedefinieerd, en dit aangepast aan de zwakste eenheid. Dell is een uitgever met een beoordeling van 'BB' ('High Yield') bij Standard & Poor's. EMC beschikt anderzijds over een 'A' ('Investment Grade'), maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Standard & Poor's heeft inderdaad de notering van het doelwit van de overname onder negatief toezicht geplaatst. De notering van Dell, die begeleid is van een perspectief stabiel, is daarentegen bevestigd.

Bronnen

Investors eye record Dell debt offering (Bloomberg)

Dell rachète EMC pour une fusion record (tdg.ch)

Dell CFO Reluctantly Accepts Public Disclosures With EMC Deal (Bloomberg)