Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Abengoa: analyse van de obligatie-herstructurering

Albengoa, die op 25 november een voorlopige faillissementsaanvraag heeft gedaan, zal het financiële hervormingsplan eind januari bekend maken. De obligatieschuldeisers dienen zich te manifesteren en te verenigen, volgens de onderneming Delta AM, die verantwoordelijk is voor schuldbeheer in speciale situaties.

Wij herinneren u eraan dat de onderneming Abengoa uit Andalusië gespecialiseerd is in zon- en windenergie, in biobrandstoffen en in de verwerking en het ontzouten van water. Eind september telden zij meer dan 28.000 werknemers wereldwijd, waarvan er 7.000 in Spanje werken. Het merendeel van de inkomsten wordt buiten de Spaanse grenzen verwerkelijkt, met een beduidende aanwezigheid in Noord- en Zuid-Amerika.

Abengoa heeft te kampen met een enorme schuldenlast ter hoogte van 8.9 miljard euro, wat het gevolg is van een ondoordacht investeringsbeleid. De herstructurering van de schuld belooft niets goeds voor de obligatieschuldeisers, gezien de huidige koersen op de secundaire markt.

Als voorbeeld de lening van 375 miljoen euro van Abengoa Finance SAU op 7% tot 2020, die verhandeld wordt op 14% van de nominale waarde. De lening van 265 miljoen euro van Abengoa Greenfield SA op 5,50% tot 2019 komt anderzijds op 14% van de nominale waarde.

De belangen van de obligatiehouders verdedigen

De obligatiehouders doen in deze voor hen altijd ongunstige fase hun best om niet de dupe te worden. Delta Alternative Management, een onafhankelijk beheersbedrijf dat gespecialiseerd is in schuldbeheer in speciale situaties, streeft ernaar om fondsen te groeperen, om de belangen van de obligatiehouders zo goed mogelijk te kunnen behartigen in een proces, dat zich in dit stadium al uiterst complex voordoet, aldus de Agefi ('Les obligataires d'Abengoa se serrent les coudes' / 'De obligatiehouders van Abengoa zijn solidair').

Volgens Bloomberg voert deze firma discussies met zes Amerikaanse en Britse fondsen, met de bedoeling om de rechten van de obligatiehouders te verdedigen, maar ook om een alternatief voor te stellen aan de groep van schuldeisers, die in november gevormd is en die samengesteld is uit grote beleggers zoals BlackRock en AIG.

Er zouden in totaal meer dan 300 verschillende fondsen zijn, die door Abengoa uitgegeven schulden in bezit hebben.

"De obligatiehouders worden verzocht om zich te melden"

Delta AM vreest dat de herstructurering in het voordeel zal zijn van de banken en in het nadeel van de obligatiehouders, hoewel deze een 'corporate' schuldvolume hebben dat gelijkwaardig is aan dat van de banken.

Thibaut Sciard, algemeen directeur van Delta AM, die door de Agefi ondervraagd werd, heeft verklaard "dat hij bereid is om een bijdrage te leveren aan de financiële herstructurering van Abengoa, een onderneming die nog steeds rendabel is, met concrete activa, in een sector die veel belangstelling heeft". Nog steeds volgens Thibaut Sciard zou het met een inbreng van vers geld om de liquiditeit op korte termijn te ondersteunen, een schuldregeling in ruil voor kapitalen en een verlenging van de looptijden mogelijk moeten zijn om realistische invorderingen van de schulden voor alle schuldeisers mogelijk te maken.

"Dit scenario op basis van een omzetting in aandelen heeft de ondersteuning van 50% tot 75% van de schuldeisers nodig", verklaart Thibaut Sciard. Hij voegde eraan toe dat dit de reden is waarom "de obligatiehouders zich moeten melden en verenigen".

Bron

L'Agefi, les obligataires d'Abengoa se serrent les coudes