Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Investeren in Noorse kroon met de nieuwe lening van BNP Paribas Fortis

Eén van de allereerste uitgiftes van het jaar kan worden toegeschreven aan BNP Paribas Fortis, die de beleggers voorstellen om in te tekenen voor een lening in de Noorse kroon.

De obligatie, die uitgegeven is door het Belgische filiaal van deze Franse bank, is beschikbaar per coupures van 10.000 kroon, ofwel ongeveer 1.100 euro op basis van de huidige wisselkoersen.

De obligatie, die uitgegeven is op een prijs van 101,875% van de nominale waarde, biedt een jaarlijks rendement bij de uitgifte van 1,70%, op basis van een vaste coupon van 2,10% die jaarlijks uitbetaald wordt.

BNP Paribas Fortis SA is een uitgever van de kwaliteit 'Investment Grade' bij de drie grote agentschappen voor financiële beoordeling. Standard & Poor's, om er maar één te noemen, kent een beoordeling van 'A' toe voor de schuld op lange termijn van de bank.

Wisselkoersrisico

Investeren in Noorse kroon omvat uiteraard een wisselkoersrisico voor spaarders die de euro als referentievaluta hebben. Wij melden in dat opzicht, dat de kroon zich in 2016 op de wisselkoersrisicomarkt heeft hersteld en met bijna 6% gestegen is in verhouding tot de unieke munteenheid, wat een einde heeft gemaakt aan drie achtereenvolgende jaren van waardevermindering.

De munteenheid, die verzwakt was door de instorting van de prijzen van de aardolieproducten, had over de periode 2013-2015 bijna een kwart van de waarde in moeten leveren. Dat is logisch, want dit Scandinavische koninkrijk, de voornaamste producent van koolwaterstoffen van West-Europa, onttrekt 20% van de nationale rijkdom aan aardolieproducten.

En wie daling van de koersen zegt, zegt reductie van de investeringen door de ondernemingen, met als gevolg een negatieve uitwerking op de groei en de uitvoer. Er zouden de afgelopen twee jaar meer dan 40.000 banen zijn verdwenen in de gas- en aardoliesector, wat het werkloosheidsniveau van de actieve bevolking op 4,80%, het hoogste percentage sinds meer dan tien jaar, heeft gebracht.

In dit weinig gunstige marktmilieu had de Bank van Noorwegen geen andere keuze dan een versoepelend beleid te voeren, met het gevolg dat deze instantie de basisrente in minder dan twee jaar tot vier keer toe heeft verlaagd en daarmee de koers van de munteenheid heeft beïnvloed.

Maar de Norges Bank heeft de afgelopen maanden in het licht van het herstel van de aardolieprijs een wat minder flexibele houding aangenomen en de voornaamste basisrente, die sinds maart op het historisch laagste niveau was vastgesteld, niet meer gewijzigd.

Deze monetaire instantie is overigens verontrust over de snel groeiende inflatie, die aangewakkerd wordt door de oververhitting van de vastgoedsector, en is van mening dat een nieuwe versoepeling het risico van een verdere ontwrichting van het Noorse financiële systeem zou kunnen versterken.