Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 4% voor de nieuwe obligatie van Commerzbank per 1.000 euro

De Commerzbank heeft vanochtend, maandag, een beroep gedaan op de beleggers via een lening van het type ‘achtergesteld’, die over tien jaar kan worden terugbetaald.

De Commerzbank is de tweede privé bank van Duitsland en heeft bij deze gelegenheid een half miljard euro bijeengebracht. Zij hebben een rendement bij de uitgifte van 4,125% moeten bieden, op basis van een prijs onder de nominale waarde, op 98,96%.

De coupure is vastgesteld op 1.000 euro en de coupon, die jaarlijks zal worden uitbetaald, is 4%.

Aandacht ! Het statuut van deze achtergestelde lening Lower Tier 2 van de uitgifte impliceert een zekere aantal risico's voor de belegger. 

Deze obligatie zal in principe een notering krijgen van ‘Ba1’ in de categorie ‘speculatief’ bij Moody's. Standard & Poor's en Fitch Rating kennen anderzijds noteringen van ‘BBB-’ en van ‘BBB’ in de categorie ‘Investment Grade’ aan de uitgifte toe.

De schuld ‘senior’ die door deze financiële instantie is uitgegeven en die een betere garantie aan de schuldeisers biedt, staat in alle gevallen twee posities hoger genoteerd. 

Verzwakt door de lage rente en de reorganisatie

De Commerzbank heeft een moeilijk jaar 2016 achter de rug. Zij zijn verzwakt door de lage rente die aan de marges knabbelt en die een gevolg is van het ultraversoepelende beleid dat door de Europese Centrale Bank wordt gevoerd.

De historisch lage rente heeft de directie er overigens in augustus toe aangezet om de vooruitzichten van de resultaten neerwaarts te herzien en zij hebben daarbij verklaard dat zij “rekenen op een bescheiden netto winst voor het jaar, inclusief de waardeverminderingen van activa ter hoogte van 700 miljoen euro”.

De directie heeft enkele weken later een enorm reorganisatieplan aangekondigd, dat gericht is op een grotere concentratie op de basisactiviteiten (detailhandelsbank voor particulieren en bedrijven), en op het schrappen van 9. 600 banen, ofwel één op de vijf, tussen nu en 2020.

De bank, die voor het boekjaar 2015 en voor het eerst sinds de crisis van 2008, dividenden had uitgekeerd, heeft tevens aangekondigd dat deze zullen worden geannuleerd.

Wij melden dat deze groep uit Frankfurt in het derde kwartaal, dat gebukt ging onder de kosten van de grootschalige reorganisatie, een netto verlies heeft geleden van 288 miljoen, in verhouding tot een netto winst van 235 miljoen een jaar eerder.

Bron

Le Figaro, Commerzbank plombée par sa restructuration au T3