Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Frontier Communications (9% - 2031, coupures van 1.000 dollar) ex-coupon

We komen nog even terug op twee obligaties uitgegeven door het Amerikaans telecombedrijf Frontier Communications, dat vroeger Citizens Communications Company heette.

Het bedrijf is de nummer vier op de Amerikaanse telecommunicatiemarkt, met een aanwezigheid in 29 staten. Het aanbod is gevarieerd, buiten telecommunicatie biedt Frontier Communications ook nog video on demand, internet aan hoge snelheid, datatransfer enzovoort) aan. Via het vezelnetwerk van het bedrijf worden zowel particuliere klanten als bedrijven bediend.

Frontier Communications is actief op een hoogst competitieve markt, waar het onder andere moet opboksen tegen concurrenten als Alphabet (Google), Amazon of Netflix. Daarnaast zijn ook telecombedrijven als Century Link en Sprint concurrenten.

De omzet van Frontier Communications wordt volledig in de Verenigde Staten zelf gerealiseerd. Over het boekjaar 2015 werd een omzet van 5,58 miljard dollar en een bedrijfsresultaat van 752 miljoen gemeld, zo vertellen ons de laatst beschikbare jaarcijfers op de website.

Moody’s is niet zo optimistisch

Volgens de laatst gepubliceerde kwartaalcijfers stonden er op 30 september 2016 voor een totaal bedrag van 17,60 miljard dollar aan schulden op de balans. De evolutie van de schuldengraad wordt door Moody’s als teleurstellend ervaren, dit tegen de achtergrond van het verlies aan abonnees en de daling van de bedrijfswinst. De overname van de vaste netwerken van Verizon in Californië, Florida en Texas kon het tij niet helpen keren.

Het ratingagentschap heeft dan ook de kredietrating van Frontier Communications met één streepje verlaagd tot B1. De vorige rating Ba3 was gebaseerd op de hoop dat de hierboven vermelde overname synergie-effecten zou creëren, wat het bedrijf zou toelaten om via de cash flow de schulden af te betalen. Die hoop werd echter niet bewaarheid, zodat Moody’s zich gedwongen zag om van mening te veranderen. Gerekend wordt nu op een stabiel omzetcijfer en op een zwakkere periode wat betreft zowel bedrijfswinst als cash flow.  Dit zou kunnen verklaren waarom de beleggers een hogere risicopremie vragen voor de obligaties uitgegeven door Frontier Communications.

Meer dan 10% rendement op obligaties verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar

Frontier Communication heeft een obligatie op de markt die loopt tot 2031 en met een coupon van 9%. Die coupon wordt in 2 schuifjes geknipt, namelijk op 15 augustus en 15 februari van elk jaar  (2x 4,5%). Verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar (wisselkoersrisico) kan deze obligatie nu dus gekocht worden met heel weinig vervallen intresten die terugbetaald moeten worden. De huidige koers bedraagt 89% van de nominale waarde, waardoor het rendement uitkomt op 10,49%. We mogen niet vergeten te vermelden dat de lange looptijd van deze obligatie ze zeer gevoelig maakt voor schommelingen in de Amerikaanse rentevoeten.

Op middellange termijn is er een obligatie die loopt tot 15 januari 2023 met een coupon van 7,125%. Deze obligatie, verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar kan worden gekocht aan 92,24%, waardoor het rendement 8,84% bedraagt.Het betreft telkens speculatieve obligaties , zoals wordt aangetoond door de rating BB bij Standard & Poor’s.

Bronnen

De persmededelingen van Frontier Communications

Moody's downgrades Frontier to B1, outlook negative