Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

PEMEX haalt 4,25 miljard euro op via obligaties, een nieuw record voor bedrijf uit groeiland

De oliereus Pemex (Petróleos Mexicanos)  die volledig eigendom is van de Mexicaanse staat heeft onlangs in de schijnwerpers gestaan wegens een opvallend nieuwsfeit. Pemex kwam namelijk met de grootste emissie in euro’s ooit uitgegeven door een emerging market bedrijf.

Petróleos Mexicanos gaf de beleggers de kans om in te schrijven op 3 nieuwe obligaties die respectievelijk tot 2021, 2024 en 2028 lopen. Het betreft telkens senior niet-gewaarborgde obligaties, verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro nominaal.

Door de grote belangstelling van de beleggers, de vraag naar de leningen bedroeg bijna 18 miljard euro, kon de emittent de premie van de obligatie laten zakken tot beneden het niveau aangegeven bij de aankondiging van de emissie.

Uiteindelijk zijn de obligaties geprijsd aan premies van respectievelijk 280, 375 en 445 basispunten ten opzichte van de referentierentevoet. De coupons bedragen respectievelijk 2,50, 3,75 en 4,875%.

Petróleos Mexicanos heeft bij de 3 grote ratinghuizen een investment grade rating, bij Moody’s is dat Baa3, bij Fitch en Standard & Poor’s BBB+.

Naar aanleiding van de emissie drukte Juan Pablo Newman, financieel directeur van het bedrijf, zijn tevredenheid uit over de operatie. Hij bedankte de beleggers voor het vertrouwen dat ze zowel hemzelf als zijn bedrijf hadden geschonken. In een interview met de Financial Times verklaarde Newman dat daarmee de financiële behoeften van Petróleos Mexicanos dit jaar gedekt zijn.

Tweede emissie dit jaar

Petróleos Mexicanos is een bekende naam op de obligatiemarkten. De beleggers herinneren zich ongetwijfeld dit bedrijf omdat het als eerste Latijns-Amerikaans bedrijf aandurfde om een obligatie uit te geven na de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president.

Toen werden voor een bedrag van 5,50 miljard dollar aan obligaties geplaatst, terwijl de vraag opliep tot maar liefst 32 miljard dollar. We denken daarbij onder andere aan de obligatie die loopt tot 2026 met een coupon van 6,625%.

Het grootste bedrijf van Mexico

Petróleos Mexicanos is, zoals in de inleiding al werd gezegd, een bedrijf dat volledig in handen is van de Mexicaanse staat. Het is de zevende grootste olieproducent in de wereld, zowel actief in de exploratie als de exploitatie, raffinage, transport en handel in brandstoffen.

Petróleos Mexicanos is als staatsbedrijf het grootste bedrijf van het land en tevens de grootste belastingbetaler. Als gevolg van de daling van de olieprijs en door een lagere productie werd 2015 afgesloten met een recordverlies van 30,30 miljard dollar. Daardoor werd het bedrijf gedwongen om investeringen voor een bedrag van 3 miljard dollar uit te stellen. De meest recente resultaten van het bedrijf kunnen op de website geraadpleegd worden.