Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Het goud blinkt opnieuw, hoe kan ik er in investeren?

Tegen de achtergrond van de huidige onzekerheid in Europa en in de Verenigde Staten heeft het goud opnieuw aan glans herwonnen, met een stijging van meer dan 6% sinds 1 Januari.

Na 8 november, de dag waarop Donald Trump werd verkozen tot nieuwe Amerikaanse president, was de goudprijs met 14% gedaald tot nog 1.122 dollar per troy ounce. Het goud werd in de Trump-euforie aan de kant geschoven om plaats te maken voor meer risicovolle activa zoals aandelen.De financiële markten bereidden zich voor op een stijging van de rentevoeten in de VS, waarbij de Fed zou anticiperen op een verwachte inflatiegolf als gevolg van de grote investeringswerken zoals die door de nieuwe president aangekondigd waren tijdens zijn verkiezingscampagne.

Alhoewel de voorziene rentestijging zou gehandeld worden tijdens de volgende vergadering van het monetair beleid van de Fed op 14 maart en 15 maart, heeft het goud (tijdelijk) zijn statuut als veilige vluchthaven teruggekregen, gedreven door een wijdverbreide bezorgdheid sinds de verkiezing van Donald Trump in combinatie met politieke onzekerheid in Europa en de vrees voor een mogelijke overwinning van Marine Le Pen op 7 mei.

 

Hoe beleggen in goud?

=>  Fysiek goud

Wie zijn portefeuille wil spreiden door een belegging in goud, kan fysiek goud kopen in de vorm van staven, baren of gouden munten. Het nadeel aan fysiek goud is dat het ergens veilig moet bewaard worden. Bovendien zijn eventueel ook transportkosten verschuldigd. Goudstukken moeten bewaard worden ergens waar stof, vocht en wind er niet aan kunnen. Ook beschadiging moet voorkomen worden, want die doet de waarde van gouden munten en/of juwelen dalen.

Nog een nadeel verbonden aan fysiek goud te houden is de grote spread tussen aan- en verkoopprijs. 

=> Een tracker

Een eenvoudige manier om te profiteren van een stijging van de goudprijs is het kopen van een tracker of ETF die de goudkoers volgt. Er zijn trackers in euro verkrijgbaar, met of zonder wisselkoersrisico, en trackers in dollar.

Indien deze optie u interesseert, aarzel niet om contact op te nemen met de beursvennootschap Goldwasser Exchange.

=> Een obligatie of een aandeel

Een andere manier om in te spelen op een stijging van de goudprijs is om aandelen of obligaties te kopen van mijnbouwbedrijven actief in de goudsector. Het spreekt voor zichzelf dat de resultaten van deze bedrijven beïnvloed worden door de evolutie van de goudprijs.

Gary Goldberg, CEO van Newmont Mining, legde uit dat elke stijging van de goudprijs met 100 dollar zich prompt vertaalt in een stijging van de free cash flow van zijn bedrijf met 350 miljoen dollar. Newmont is de tweede grootste producent van goud in de wereld, met activiteiten in Afrika, Azië en vooral Amerika.

De beleggers kunnen de aandelen van Newmont Mining op de beurs van Wall Street in New York kopen aan een koers van 34,07 dollar. Een andere mogelijkheid zijn aandelen Barrick Gold waarvan de beurskapitalisaite meer dan 21 miljard dollars bedraagt aan te kopen aan ongeveer 18,24 dollar per aandeel. Deze aandelen worden op Wall Street verhandeld. Er zijn natuurlijk nog veel andere goudmijnaandelen die verhandeld worden op de beurs.

Wat de obligaties betreft is er op de eerste plaats een obligatie terugbetaalbaar in 2023 van de Canadese mijnbouwgroep GoldCorp. Deze obligatie wordt verhandeld aan 101,50%, waardoor het rendement 3,43% bedraagt. Ze heeft een rating BBB+ bij S&P en is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar (wisselkoersrisico).

Daarnaast is er de obligatie van de Zuid-Afrikaanse goudmijnproducent Anglogold met rating BB+ bij Standard & Poor’s met een looptijd tot 2040 en met een rendement van 6,50% op basis van een koers die rond pari schommelt.