Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Een coupon van 4,875% voor de nieuwe obligatie van Goodyear

In het kader van de herfinanciering van de schulden heeft de Amerikaanse bandenreus Goodyear Tire & Rubber 700 miljoen dollar opgehaald via de emissie van een obligatie met een looptijd van 10 jaar.

Goodyear, dat een rating BB bij Standard & Poor’s heeft, stelde om de beleggers over de streep te trekken een coupon van 4,875%  en is beschikbaar op basis van een prijs van 100% van de nominale waarde. Een rating BB betekent dat de obligatie onder de categorie speculatief gerangschikt wordt.

Goodyear Tire & Rubber heeft de verplichting op zich genomen om de coupon jaarlijks tot en met de vervaldag van 15 maart 2027 in twee schuifjes te betalen, meer bepaald op 15 september en op 15 maart.

Bij de eerste noteringen is de koers van deze obligatie op de secundaire markt lichtjes onder pari teruggevallen. De huidige koers bedraagt 99,875%.

Deze senior niet-gewaarborgde obligatie is verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar, wat betekent dat er een wisselkoersrisico aan verbonden is.

In een persmededeling lichtte het management van Goodyear Tire & Rubber toe dat de opbrengst van de obligatie gebruikt zal worden voor de herfinanciering van de schulden, inclusief de vervroegde terugbetaling van de obligatie met vaste coupon van 7% die loopt tot 2022.

Nuttige info over Goodyear

Goodyear Tire & Rubber Company werd in 1898 opgericht door Frank Seiberling. In de loop van de tijd is het bedrijf uitgegroeid tot één van de belangrijkste bandenbedrijven in de wereld, met 48 fabrieken in 21 landen en ongeveer 66.000 medewerkers.

Vorig jaar werden in totaal 166 mijloen banden verkocht, waarmee Goodyear zowel in Noord- als in Zud-Amerika en Europa tot de marktleiders mag gerekend worden. Banden worden zowel onder eigen naam als onder merknamen Dunlop, Fulda, Kelly Tires, Sava en Debica ontwikkeld en verkocht.

Wat de resultaten betreft: Goodyear sloot het boekjaar 2016 met een omzetcijfer van 15,20 miljard dollar, of een daling met 8% ten opzichte van het jaar voordien.

De omzetdaling was volgens de directie te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder de deconsolidering van de Venezolaanse activiteiten. Daarnaast werd tijdens het vierde kwartaal een daling met 7% opgetekend van de bandenverkopen bij nieuwe wagens die pas de fabriekspoort hebben verlaten. Deze daling was op de eerste plaats te wijten aan een zwakke vrachtwagenmarkt in de Verenigde Staten.

 Goodyear, dat de winst tijdens het boekjaar met 20% zag stijgen tot 1,10 miljard dollar, stelt zich eerder voorzichtig op met betrekking tot het boekjaar 2017. Het management verwacht een stijging van de grondstoffenprijzen, maar hoopt die te compenseren door een aanpassing van de strategie.

De gedetailleerde resultaten van de groep zijn beschikbaar in de rubriek Investors op de internetsite.