Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Details over de nieuwe perpetual met een coupon van 6,875% van Trafigura zijn bekend

Trafigura is een belangrijke speler op de grondstoffenmarkten. Het bedrijf heeft deze maand zijn derde achtergestelde perpetual uit zijn bedrijfsgeschiedenis op de markt gebracht. Hier wat meer details over deze emissie.

Deze multinational met zetel in Singapore heeft met de emissie een totaal bedrag van 600 miljoen dollar opgehaald en dat is meer dan aangekondigd bij het begin van de operatie. De emissie was een succes, waarbij vooral de interesse van institutionele beleggers en banken opviel.

De obligatie werd aan pari geplaatst, met een coupon van 6,875%. In eerste instantie is de coupon vast, maar die kan in een tweede fase variabel worden. Dat kan met name het geval zijn wanneer de call op maart 2022 niet wordt uitgeoefend. Blijft de vervroegde terugbetaling op die datum uit, dan krijgt de obligatie een rentevoet gebaseerd op de basisrente op dollars over een periode van 5 jaar vermeerderd met een premie van 6,674%.

De eerste noteringen op de secundaire markt gaven weinig beweging te zien, de koers van de obligatie bleef in de buurt van de emissieprijs noteren. Bij de ratinghuizen heeft ze geen rating. De obligatie is verkrijgbaar in coupures van 200.000 dollar, waardoor er een valutarisico aan verbonden is.

In een persmededeling wenste Christophe Salmon, financieel directeur van het bedrijf, zichzelf geluk met de operatie. ‘Deze moet namelijk toelaten om de financiële positie van het bedrijf te versterken. We zijn blij met het succes van onze derde perpetual die ons toelaat om onze financieringsbasis te diversifiëren en onze balans te versterken’, aldus Salmon.

Deze emissie herinnert ons die van een andere grondstoffenhandelaar, namelijk die van het Aziatisch bedrijf Noble Group. Ook dit bedrijf plaatste bij het begin van de maand een achtergestelde perpetual. Met deze obligatie werd 750 miljoen dollar opgehaald, ze draagt een coupon van 8,75%.

Wat meer info over Trafigura

Trafigura stelt zichzelf op de internetsite van het bedrijf voor als één van de grootste bedrijven in de wereld actief in de handel en het vervoer van grondstoffen.

Het bedrijf is onder andere de nummer twee in de handel in petroleumproducten na het Nederlandse Vitol Group BV en voor de Zwitserse multinational Glencore.

Via het gamma aan aangeboden diensten speelt Trafigura de rol van tussenpersoon tussen producenten en gebruikers van grondstoffen. Het bedrijf stockeert, mixt, vervoert, verzekert de risico’s en financiert de exploitatie van grondstoffen.

Opgericht in 1993 zijn de activiteiten gespreid over 36 landen op 6 continenten. Wereldwijd werken er 4.000 mensen voor Trafigura. De managers en de werknemers zijn de enige aandeelhouders van de groep. Deze manier van bedrijfseigendom biedt op lange termijn heel wat voordelen. Op de pagina Investors op de website beklemtoont Trafigura dat deze structuur een voorzichtige aanpak mogelijk maakt.

In 2014 werd een belang genomen in Nyrstar, sindsdien bezit Trafigura een participatie van 24,50% in deze mondiale zinkbehandelaar.

Vorig jaar werd een omzet van 99,80 miljard dollar opgetekend, of een lichte stijging ten opzichte van het jaar voordien. De nettowinst kwam over het boekjaar uit op 975 miljoen dollar, of een daling met 12% ten opzichte van 2015. In het jaarrapport herinnerde het management er aan dat 2015 qua omzet een recordjaar was geweest.

Bron

Financial Times, Trafigura overtakes Glencore for oil trading volumes