Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Hoe reageren de obligaties van RWE op de publicatie van de resultaten?

Op de beurs van Frankfurt is de koers van RWE, de tweede Duitse energiegroep, afgelopen dinsdag fors gestegen. Dat had niet zo zeer te maken met de publicatie van de cijfers als wel met geruchten over dochter Innogy. In dit bedrijf bezit RWE een belang van 77%.

Bij het begin van deze week deden hardnekkige geruchten de ronde dat de Engie (ex-GDF Suez) geïnteresseerd zou zijn in een overname van Innogy. De beurswaarde van deze RWE-dochter gespecialiseerd in hernieuwbare energie wordt op meer dan 18 miljard euro geraamd.

Bij Engie was niemand bereid om commentaar te geven op de geruchten, maar Rolf Martin Schmitz gaf als  topman van RWE toe dat er met verschillende grote spelers op de markt wordt gesproken.

‘We onderzoeken regelmatig alle strategische opties en dat is trouwens ook onze taak’. Schmitz legde deze verklaring af vlak na de publicatie van de jaarresultaten op dinsdag.

Een verlies van 5 miljard euro tijdens het voorbije boekjaar

Zoals verwacht was 2016 een overgangsjaar voor RWE, het boekjaar werd afgesloten met een verlies van 5,70 miljard euro. Dit verlies was op rekening te schrijven van eenmalige factoren, meer bepaald op afboekingen die te maken hadden met de evolutie van de groothandelsprijzen voor elektriciteit.

Als eigenaar van het grootste park steenkoolcentrales in Duitsland werd RWE bij verrassing gepakt door de bocht die Duitsland maakte met betrekking tot hernieuwbare energie.

Zoals ook de belangrijkste concurrent EON heeft het bedrijf beslist om de activiteiten op te splitsen tussen enerzijds de tradtionele elektricteitsproductie (steenkool, gas, kernenergie) onder de naam RWE en de nieuwe duurzame energievormen (wind, water, zon) onder de nieuwe naam Innogy.

Volgens CEO Rolf Martin Schmitz bevindt RWE zich dit jaar weer op het goede spoor. Er wordt gemikt op een winst voor eenmalige factoren in een vork tussen 1 en 1,30 miljard euro, ten opzichte van 800 miljoen euro vorig jaar. Het bedrijfsresultaat zou anderzijds in het slechtste geval uitkomen op hetzelfde niveau als vorig jaar, wat neerkomt op 5,40 miljard. Er is echter ruimte om het bedrijfsresultaat te zien oplopen tot 5,70 miljard euro.

Obligatiekoersen blijven stabiel

Terwijl de koers van de aandelen RWE op de beurs van Frankfurt dinsdag met 10% steeg, noteerden de uitstaande obligaties van het bedrijf relatief stabiel op de secundaire markt.

De obligatie verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar (wisselkoersrisico) met looptijd tot 2072 en een vaste coupon van 7% is bijvoorbeeld verkrijgbaar boven pari aan een koers van 102%.

Het rendement bedraagt zodoende tot aan de call in oktober 2,50%.

Voor de obligatie (3,50% - 2075), verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro noteert op basis van een koers van 95% van de nominale waarde aan een rendement van 4,30%.

Deze twee achtergestelde obligaties hebben een rating BB bij Standard & Poor’s, wat betekent dat ze in de categorie ‘speculatief’ zijn ondergebracht.

Bron

RWE : goede vooruitzichten voor 2017