Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Hoe zullen de financiële markten reageren op een mogelijke overwinning van Marine Le Pen?

Op enkele weken van de Franse presidentsverkiezingen ligt Marine Le Pen nog steeds op kop in de peilingen. Dat blijkt uit een poll georganiseerd door Opinionway-Orpi eerder deze week. Hoe zullen de financiële markten reageren op een mogelijke overwinning van Marine Le Pen?

Volgens de analisten van UBS zouden de beleggers niet bepaald in hun nopjes zijn met een overwinning van de kandidate van het Front National.

De beurskoersen zouden in Parijs met maar liefst 35% kunnen dalen, de euro kan op de valutamarkten 10% van zijn waarde kwijtspelen en de spreads op de obligatiemarkten tussen de obligaties uit de eurozone en de Duitse Bunds zouden kunnen oplopen tot 5%.

De analisten van de Zwitserse bank zijn trouwens van mening dat de gevolgen zelfs buiten Europa voelbaar zouden zijn. Zij houden rekening met een mogelijk rendementsverlies op de Amerikaanse staatsobligaties van 100 basispunten, met een daling van de koersen op de groeimarkten met 30% en met verliezen voor de valuta’s uit de emerging markets met 15%.

De belangrijkste Franse banken in het vizier

Volgens Citigroup, één van de grootste banken in de wereld, riskeren de belangrijkste Franse banken eveneens van hun pluimen te verliezen in geval van een overwining van Le Pen. Zo zouden ze tot een kwart van hun beurswaarde kunnen kwijtspelen.

Bovendien zouden de bancaire activiteiten binnen Frankrijk zelf minder winstgevend worden. De omzetten zouden dalen en er zouden meer verliezen op uitstaande leningen geboekt worden.

« Volgens onze simulatiemiddelen zou BNP de bank zijn met de kleinste risico’s en Société Générale de bank die de grootste risico’s loopt. Hoe groter de blootstelling aan Frankrijk, aan Franse overheidsobligaties en aan bancaire activiteiten op het vlak van beleggingen en kredieten, hoe groter het baisserisico. Volgens een conservatief scenario kunnen de koersen van de bankaandelen onder stress met ongeveer 25% dalen. »

Citigroup is nochtans van mening dat de kansen dat Marine Le Pen de volgende president wordt niet groter zijn dan 20%. Op het eerste gezicht lijkt een overwinning van het Front National inderdaad ver weg, maar de Brexit en de verkiezingszege van Donald Trump roepen toch op tot voorzichtigheid. Het zou in ieder geval dom zijn om het scenario van Le Pen als volgende Franse president zonder meer van tafel te vegen.

Obligatiekoersen hebben voorlopig weinig last van verkiezingskoorts

Op de obligatiemarkten lijken de koersen van de banken zich momenteel weinig aan te trekken van de potentiële risico’s.

Kijken we bijvoorbeeld naar de achtergestelde perpetual van BNP Paribas met een coupon van 4,875%, dan blijkt dat die nu noteert aan 102% van zijn nominale waarde. Daarmee flirt de koers met een historische piek. Het rendement bedraagt momenteel 4,755%. Deze obligatie is verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro en ze krijgt een rating BBB- bij Standard & Poor’s, zijnde de laagste categorie Investment Grade.

Bronnen en nota

Les Echos – Les actions en zone euro chuteraient de 35% si Le Pen gagnait, selon UBS

La Tribune – Le scénario noir pour les banques en cas de victoire de Le Pen

* We hebben gekozen voor de perpetual in euro van bank BNP Paribas omdat obligaties met de langste looptijd het meest te lijden hebben onder het sentiment dat op de markt heerst.