Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Aston Martin, Burger King, Nyrstar, Loxam, Schmolz + Bickenbach: een terugblik op recente emissies

Verschillende emittenten met een speculatieve kredietrating zijn in de afgelopen weken met nieuwe obligaties op de markt gekomen. Hoog tijd om eens te kijjken wat er met deze obligaties op de secundaire markt is gebeurd. Beleggers moeten er zich steeds van bewust zijn dat recent uitgegeven obligaties gekocht kunnen worden met weinig verlopen intresten.

5,70% rendement op de obligatie van Burger King Frankrijk SAS

Verleden woensdag heeft Burger King France 565 miljoen euro opgehaald via de plaatsing van 2 obligaties, eentje met een vaste en eentje met veranderlijke coupon.

Beperken we ons tot deze met vaste coupon, dan herhalen we dat de coupon op 6% werd vastgesteld en dat de obligatie een looptijd van 7 jaar heeft. Vanaf de eerste noteringen is de koers gaan stijgen, zodat ze eerder deze week op 101,75% van de nominale waarde stond. De obligatie heeft een rating « B- » bij Standard & Poor’s en is een eersterangs gegarandeerde.

De opbrengst van de uitgifte zal gebruikt worden door Financière Quick SAS, een dochter van Burger King France, om twee obligaties vervroegd terug te kopen. Deze obligaties werden 3 jaar geleden op de markt gebracht. Om hierover meer te weten, nodigen we u uit om ons artikel van 11 april te (her)lezen.

6% rendement op de obligatie Aston Martin

Na 5 jaar afwezigheid is ook een oude bekende op 4 april teruggekeerd naar de obligatiemarkt. De nieuwe obligatie van Aston Martin, de Britse constructeur van luxewagens, heeft ook een rating « B- » bij Standard & Poor’s. Ze is verkrijgbaar in coupures van 200.000 dollar, met een vaste coupon van 6,50%. De obligatie draagt tot 2022.

Momeneel kan ze gekocht worden aan 102% van de nominale waarde, waardoor het rendement op bijna 6% berekend kan worden. Het betreft eveneens een eersterangs gegararandeerde obligatie waarvan de opbrengst gebruikt zal worden  om de schulden te herfinancieren en om het aanbod aan modellen uit te breiden.

6,55% rendement op de obligatie Nyrstar

Nyrstar is naar de markt gekomen met een obligatie om de looptijd van de schulden te verlengen en om de financieringsbehoeften te verzekeren. Met deze obligatie terugbetaalbaar binnen 7 jaar werd 400 miljoen euro opgehaald.

Ze werd geplaatst aan 100%, maar de koers is sinds de emissie gestegen in zoverre dat ze nu aan 101,80% wordt verhandeld. Daardoor bedraagt het jaarlijks rendement 6,55%.

Nyrstar Netherlands Holdings, een dochter van de zinkspecialist heeft eveneens een rating « B- » bij Standard & Poor’s. De obligatie is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro. Meer info over het bedrijf is op de website aan te treffen.

5% rendement voor de obligatie Schmolz + Bickenbach Lux « B+ »

Schmolz + Bickenbach heeft met een rating « B+ » twee streepjes voor op bovenstaande obligaties. Dit bedrijf, toegespitst op gepersonaliseerde oplossingen in de staalsector, gaf 2 weken geleden een obligatie uit waarmee 200 miljoen euro werd opgehaald. Ze is terugbetaalbaar in 2022.

Wie deze obligatie op de secundaire markt wil kopen, moet rekening houden met een koers van 103% van de totale waarde. De coupon werd vastgelegd op 5,625%, zodat het rendement op ongeveer 5% kan berekend worden. De obligatie is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro. De financiële gegevens van het bedrijf zijn op de website aan te treffen.

3,95% rendement op de obligatie Loxam

Met een rating « BB- » bij Standard & Poor’s hoort de nieuwe obligatie van Loxam nog steeds in de speculatieve categorie thuis. Op de secundaire markt is de koers gestegen tot 101,80%, waardoor het rendement op jaarbasis 3,95% bedraagt. De coupon bedraagt namelijk 4,25%, ze is terugbetaalbaar in 2024.

Loxam, één van de pioniers op de markt voor verhuur van gereedschap en machines, gaat prat op 1.500 referenties van bedrijven in sectoren zoals bouw, industrie, distributie, onderhoud enzovoort. Het bedrijf focust zich bovendien ook op de particuliere markt. Ook hier is meer info over de cijfers op de website van het bedrijf aan te treffen.