Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

4% rendement op een nieuwe obligatie van Wells Fargo in Australische dollar

De Amerikaanse bank Wells Fargo, met zetel in de zonnige staat Californië, doet regelmatig beroep op de obligatiemarkten om vers geld op te halen. In 3 tranches, zowel via obligaties met vaste als variabele rentevoet, werd onlangs 1,20 miljard dollar in Australische dollar opgehaald.

De obligaties met vaste rentevoet zijn terugbetaalbaar in 2022 en 2027, met coupons van respectievelijk 3,25% en 4%. Anderzijds biedt de lening met variabele rentevoet een coupon die berekend wordt door bij de Australische basisrentevoet op 3 maanden een premie van 110 basispunten bij te tellen.

Het betreft in beide gevallen senior niet-gewaarborgde obligaties verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar. Bij de 3 ratinghuizen krijgen de obligaties een Investment Grade. Zo heeft bijvoorbeeld Fitch een rating « AA- ».

Volgens het persbureau Reuters waren het vooral Aziatische en Australische beleggers die op de obligaties hebben ingeschreven. De Amerikaanse en Europese beleggers tekenden respectieveilijk slechts voor 3 en voor 8% van het aantal ingediende orders.

Op de valutamarkten doet de Australische dollar het niet zo slecht. Ten opzichte van de euro is de koers sinds 1 januari met 2,70% gestegen, na vorig jaar een stijging met 1,60% te hebben laten optekenen.

Nummer één op de Amerikaanse markt voor woonkredieten

Well Fargo is een bank met een verleden, want ze werd al in 1852 opgericht. Het is de derde Amerikaanse bank wat deposito’s betreft, maar de nummer één op de markt voor woonkredieten. De bank heeft meer dan 8.700 agentschappen, 12.800 automatische biljettenverdelers, ze bedient 70 miljoen klanten en beheert in totaal 1.700 miljard dollar.

Ongeveer 1/3de van de Amerikaanse huisgezinnen is klant bij Wells Fargo, maar de bank heeft spijtig genoeg vorig jaar de media gehaald wegens een schandaal met fictieve rekeningen.

Kort samengevat komt het er op neer dat medewerkers van de bank 2 miljoen rekeningen hadden geopend op naam van klanten met als enige doel om commissies op te strijken. Er werden 565.000 kredietkaarten aangemaakt die nooit door klanten waren aangevraagd.

Dat heeft de bank niet belet om over het eerste kwartaal een bijna ongewijzigde nettowinst van 5,60 miljard dollar te melden. Anderzijds ontgoochelde de omzet met 22 miljard dollar lichtjes.

Tim Sloan, topman van de bank die in die functie John Stumpf opvolgde na het lostbarsten van het schandaal, was tevreden dat Wells Fargo weer vooruitgang had geboekt in de loop van het eerste kwartaal wat het terugwinnen van het vertrouwen van de klanten betreft. De stevige financiële resultaten droegen daar ongetwjifeld toe bij. Volgens Sloan werden ingrijpende maatregelen genomen om Wells Fargo tot een betere bank uit te bouwen.

Alle financiële informatie over de bank is terug te vinden op de website onder de rubriek Investors.

Bronnen

Le Figaro, Wells Fargo: le patron démissionne après le scandale des comptes fantômes

Lapresse.ca, Wells Fargo: le chiffre d'affaires déçoit