Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Toyota leent in kangoeroedollar aan een rentevoet van 3,10%

De Japanse autoreus Toyota is nadrukkelijk met een aantal leningen aanwezig  op de obligatiemarkten. Via het filiaal Toyota Finance Australia werd zopas een bedrag van 300 miljoen in Australische dollar opgehaald, terugbetaalbaar in 2022.

De nieuwe obligatie is verkrijgbaar in coupures van 1.000 Australische dollar, ze werd in de eerste dagen van de notering verhandeld aan een koers van 100,30%.

De vaste coupon van 3,10% wordt jaarlijks in twee schuifjes uitbetaald, meer bepaald in mei en november en dat tot op de vervaldag.

Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie met een rating « AA- » bij Standard & Poor’s, wat betekent dat ze tot de categorie Investment Grade mag gerekend worden. De emittent is Toyota Finance Australia, de dochter van het autobedrijf dat instaat voor de financiering op de Australische markt.

Mogen we profiteren van de zwakte van de Australische dollar?

Na een sterk debuut begin dit jaar met een winst van 6% ten opzichte van de euro is de Australische dollar op de forexmarkten een toontje lager gaan zingen. De kangoeroedollar, zoals de Australische dollar door de valutahandelaren wordt genoemd, is de laatste tijd maar matig in vorm, want ten opzichte van de euro moest de koers sinds 1 januari meer dan 2% prijsgeven.

De Australische dollar wordt uiteraard als een grondstoffenmunt beschouwd, waardoor ze kwetsbaar is voor prijsbewegingen bij de commodities. De jongste maanden werd het sentiment rond deze munt verzuurd door tegenvallende macro-economische indicatoren die in China, een belangrijke afzetmarkt voor de Australische grondstoffen, werden bekendgemaakt.

Recent besliste de Reserve Bank of Australia om haar basisrente ongewijzigd te houden op het historisch laag niveau van 1,50%. Met de lage rente wordt gemikt op een economisch herstel dat de groei van het BBP over een periode van twee jaar weer op 3% wil brengen.