Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Einde van het verhaal voor Rickmers: in de steek gelaten door één van zijn banken

Een persmedeling bevestigde wat al enkele weken in de lucht hing: maritiem transportbedrijf Rickmers gaat zich zonder uitstel bankroet laten verklaren nu één van de partijen die deelnam aan de reorganisatie het plan dat op tafel lag van de hand heeft gewezen.

De raad van bestuur van HSH Nordbank AG heeft inderdaad tegen alle verwachtingen in het financieel herstructureringsplan van de hand gewezen, zo stond te lezen in de mededeling die op 31 mei door Rickmers de wereld werd gestuurd. Het bedrijf met hoofdzetel in Hamburg voegde daar meteen aan toe dat dit gevolg heeft dat het op 19 april voorgesteld herstructureringsplan niet uitgevoerd kan worden. Nochtans was dit plan aanvankelijk door HSH Nordbank AG mee goedgekeurd. Rickmers liet weten dat al het mogelijke zal gedaan worden om de continuïteit van de commerciële activiteiten en de exploitatie van de schepen te garanderen. Ongeveer 2.200 personen en 120 schepen zijn betrokken in deze zaak.

Rickmers had in de lente een herstelplan voorgesteld. In dat plan was voorzien dat het belang van eigenaar Bertram Rickmers zou gereduceerd worden tot 24,90%, terwijl de bezitters van de obligatie Rickmers Holding (8,875% -2018), HSH Nordbank en eventueel een andere bank hun participatie opgetrokken zouden zien tot 75,1%.

Sinds de presentatie van het plan had het bedrijf zijn best gedaan om het licht op groen te krijgen bij de bezitters van de obligatie met looptijd tot 2018. Bij het gebrek aan voldoende stemgerechtigden op de vergadering van mei was een nieuwe vergadering noodzakelijk. Deze was gepland voor 1 juni, maar ze werd enkele uren voor ze zou plaatsvinden getorpedeerd door HSH Nordbank AG.

De obligatiemarkt was niet helemaal onvoorbereid, de koers stond al een tijdje onder druk. De indicatieve koers van de obligatie Rickmers Holdings (8,875% - 2018) bedraagt nu 3,20%.