Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De waarde van de week: Ensco Plc

Deze week focussen we ons op Ensco Plc, een Britse bedrijf dat toelevert aan bedrijven die op volle zee naar olie boren.

Het management beroept er zich op over één van de meest moderne vloten te beschikken geschikt voor operaties in heel diep water. Hierdoor kan het bedrijf concurreren met andere grote namen in de sector als Transocean en Pacific Drilling.

Sector in crisis

Ensco Plc realiseerde in 2016 een omzetcijfer van 2,77 miljard dollar en een nettowinst van 890 miljoen dollar. Het boekjaar werd gekenmerkt door een ongeëvenaarde terugval van de drillingactiviteiten, door prijsdruk bij de grondstoffen en door het terugschroeven van de investeringen in offshore projecten bij de klanten. Het was overigens al het derde jaar op rij dat de klanten minder investeerden. Daardoor stonden de prijzen onder druk, maar daalde ook de bezettingsgraad op de olieplatforms. In het jaarverslag van het bedrijf wordt uitgebreid verslag uitgebracht over de stand van zaken op de markt. De daling van de vraag werd bovendien nog eens extra in de verf gezet door een overaanbod aan olieplatforms op de markt.

De laatste interimresultaten die op 27 juli werden bekendgemaakt bevestigden de ongunstige gang van zaken. Het omzetcijfer bedroeg 458 miljoen dollar, waar de analisten op 454 miljoen dollar gerekend hadden. Over dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de omzet echter nog 910 miljoen dollar. Dit verschil moet echter gerelativeerd worden, want ten opzichte van vorig jaar werden een aantal platforms afgestoten. Per aandeel was er een verlies van 0,15 dollar, ten opzichte van een winst 2,04 dollar een jaar eerder.

De gok Atwood Oceanics

Naar aanleiding van de publicatie van de kwartaalcijfers bevestigde het bedrijf op 27 juli nogmaals het voornemen Atwood Oceanics te willen overnemen, overname die in het derde kwartaal afgerond zal worden. Ensco hoopt zich zodoende sterker te kunnen positioneren op de markt. Bovendien zullen de synergie-effecten ook nog een rol spelen in het verhaal. Carl Trowell, CEO en president van Ensco, is van mening dat er voor de aandeelhouders een serieuze meerwaarde kan gerealiseerd worden.

Maar niet iedereen is het daarmee eens, sommige aandeelhouders vinden de betaalde prijs veel te hoog. Bovendien gebeurt de overname op een tijdstip dat de markt tegenzit. Deze aandeelhouders hebben hun aandelen deels verkocht, wat verklaart waarom de koers van het aandeel in de afgelopen dagen onder druk is komen te staan.

Een rondvraag bij de analisten gedaan door Bloomberg leert dat 13 onder hen een koopadvies hebben, 13 hebben een advies houden en 5 een verkoopadvies. De mediaan verwachting voor de komende 12 maanden ligt op een koers van 7,28 dollar. Op 8 augustus bedroeg de slotkoers 4,63 dollar, waardoor de beurswaarde 1,62 miljard dollar bedroeg.

Een schuld van 4,70 miljard dollar op lange termijn

Op 30 juni had het bedrijf voor een bedrag van 4,70 miljard dollar aan schulden uitstaan, dit via een 10-tal obligatielijnen met looptijden tussen juni 2019 en oktober 2044.

Zo is er bijvoorbeeld de obligatie met looptijd tot 1 oktober 2024 en een coupon van 4,50%. Aan een koers van 76% bedraagt het rendement 9,15%. De obligatie met een coupon van 5,75% en looptijd tot 1 oktober 2044 (een zeer lange looptijd dus) kan anderzijds aan 67,35% gekocht worden, waardoor het rendement 8,98% bedraagt.

Beide obligaties zijn verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en hebben een rating « BB » bij Standard & Poor’s, zodat ze in de speculatieve categorie thuishoren.