Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Verschillende kandidaten voor opnieuw opstarten Air Berlin

In augustus werd de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin bankroet verklaard. Daarna kon het bedrijf alleen maar afwachten wat er met haar activa zou gebeuren. Met als belangrijkste vraag natuurlijk hoe die herverdeeld zouden worden. Tot afgelopen vrijdag kon er op die activa geboden worden.

Algemeen gesteld kan men zeggen dat de meerderheid van de kandidaten alleen geïnteresseerd is in een aantal van de 140 vliegtuigen van Air Berlin en in de landingsrechten. Voor een overname van de tweede Duitse luchtvaartmaatschappij in haar geheel was er eigenlijk helemaal geen belangstelling.

Een overzicht van wat geboden werd

Lufthansa, de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij, had zijn interesse voor Air Berlin al laten blijken alvorens het bedrijf werd gedwongen om het faillissement aan te vragen. Volgens Reuters wil Lufthansa minstens 100 miljoen euro bieden voor 90 vliegtuigen, waaronder 21 Airbus A320 en A321 toestellen van het Oostenrijks filiaal Niki en de 38 vliegtuigen die al gehuurd worden van Air Berlin.

EasyJet zou anderzijds geïnteresseerd zijn in een 40-tal toestellen, zo meent de pers te weten. Officieel heeft de Britse low cost carrier een bod uitgebracht op een deel van de vluchten op korte afstand.

Op zijn beurt zou Condor, het Brits filiaal van Thomas Cook, een bod hebben uitgebracht op Niki. Dit bod met een waarde van ongeveer 100 miljoen euro zou samen uitgebracht worden met ex-wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda. Laatstgenoemde richtte in 2003 Niki op, waarna het bedrijf in 2011 door Air Berlin werd overgenomen. Niki wordt als één van de gezondste onderdelen van het failliete bedrijf beschouwd. Ook zou er interesse zijn voor 17 vliegtuigen van Air Berlin.

Ryanair, het Ierlands bedrijf dat meteen na de aankondiging van het failliet klacht neerlegde bij zowel de Duitse als de Europese autoriteiten omdat een samenzwering werd vermoed tussen Lufthansa, Air Berlin en de Duitse autoriteiten, heeft geen bod uitgebracht. Volgens CEO Michael O’Leary is de procedure niet transparant genoeg. Ze zou duidelijk op maat van Lufthansa zijn uitgeschreven.

Ook andere bedrijven en beleggers hebben interesse in Air Berlin laten blijken. Zeitfracht, een Duitse logistieke groep, is bereid om te bieden op het platform voor het vrachtvervoer, op de afdeling onderhoud en op de regionale dochter LGW. Daarbij zou het behoud van 1.000 arbeidsplaatsen gegarandeerd kunnen worden.

Verder is Hans Rudolf Wöhrl, belegger gespecialiseerd in de luchtvaartsector, bereid om 500 miljoen euro op tafel te leggen voor het bedrijf in zijn geheel. Hij zou de overnamesom in verschillende schijven betalen. Op die manier zou Air Berlin als chartermaatschappij kunnen blijven verder werken.

Beslissing valt op 25 september

Momenteel worden de verschillende biedingen onderzocht, zo verklaarde einde vorige week een woordvoerder van Air Berlin. Op 25 september, 4 dagen later dan oorspronkelijk was gepland, zal de beslissing over het lot van Air Berlin vallen. En dan kennen we ook de naam van de nieuwe overnemer(s).

Ondanks de interesse voor een overname van (stukken) van Air Berlin noteren de obligaties van de luchtvaartmaatschappij nog steeds aan extreem lage koersen. Het is inderdaad nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de toekomst van het bedrijf. Het blijft daarom erg risicovol om posities in deze obligaties in te nemen.

Bronnen

L’Echo – Du beau monde pour reprendre Air Berlin

Le Monde – Air Berlin : Niki Lauda propose une offre de reprise avec Thomas Cook et Condor