Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

EQT financiert overname van Rice Energy via emissie van obligatie

De Amerikaanse gas- en olieproducent EQT Corporation heeft 2,50 miljard dollar opgehaald via een emissie van obligaties in verschillende tranches. Het betreft obligaties met zowel vaste als variabele rentevoet.

De obligaties met vaste rentevoet zijn terugbetaalbaar over 3, 5 en 10 jaar. Ze dragen coupons van 2,50%, 3% en 3,90% die telkens in 2 schuifjes uitbetaald worden. Alle obligaties werden onder pari naar de markt gebracht.

Daarnaast biedt EQT Corporation ook een obligatie met variabele rentevoet aan die loopt tot 2020.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar kregen de obligaties van het energiebedrijf een Investment Grade rating bij Moody’s en Fitch, die respectievelijk een rating « Baa3 » en « BBB- » gaven. Door de ratinghuizen worden deze obligaties als van goede kwaliteit beschouwd.

In een persmededeling kondigde het bedrijf met hoofdzetel in Pittsburgh in de staat Pennsylvania aan dat de opbrengst van emissie zal worden gebruikt voor de financiering van de overname van branchegenoot Rice Energy. Deze overname, waar een bedrag van 6,70 miljard dollar mee is gemoeid, werd in juni aangekondigd.

Het betreft de belangrijkste overname die EQT ooit heeft gedaan. Ze versterkt de positie van het bedrijf op de aardgasmarkt en biedt daarnaast de kans om zich verder te specialiseren in de frackingtechnologie. EQT mag zich nu de grootste Amerikaanse aardgasproducent noemen. Het bedrijf overtreft in grootte op die markt zelfs Exxon Mobil.

Oliebedrijven als EQT investeren actief in Amerikaanse staten die rijk zijn aan aardgas zoals Pennsylvania, West-Virginia en Ohio. Volgens het agentschap Reuters zullen de VS weldra de grootste exporteur van aardgas in de wereld zijn.

EQT hoopt de transactie voor het einde van dit jaar af te ronden. Vorig jaar werd afgesloten met een verlies van 453 miljoen dollar, tegenover een winst van 85,20 miljoen dollar het jaar voordien. De resultaten van het bedrijf kunnen op de website geraadpleegd worden.