Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Koersen op de beurs van Istanboel onder druk, wat met de lira?

Zowel de beurs van Istanboel als de Turkse lira zijn de week in het rood begonnen. Dat is het gevolg van de escalatie van het diplomatiek conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten.

Zondagavond besliste de diplomatieke vertegenwoordiging van de VS in Turkije om met onmiddellijke ingang het verstrekken van visa voor niet-immigranten op te schorten. Dat betekent dus dat er geen visa meer voor toerisme en voor zakenreizen worden toegekend.

De VS hebben dit besluit genomen naar aanleiding van de aanhouding van een Turks medewerker aan het Amerikaans consulaat in Istanboel. Deze wordt er van beschuldigd banden te onderhouden met de imam Fethullah Gülen. Deze verblijft in de VS, maar wordt door de Turkse president Erdogan er van beschuldigd het brein te zijn achter de poging tot staatsgreep vorig jaar. De aangehouden medewerker zou voor de rechtbank moeten verschijnen en dat is de Amerikanen in het verkeerde keelgat geschoten. Die spreken van een onaanvaardbare en domme daad.

De Franse krant Le Monde meldde dat Turkije bij wijze van represaille eveneens geen visa meer zal verstrekken.

Koersval op de Turkse markten

De escalatie van het conflict is de beleggers uiteraard in het verkeerde keelgat geschoten. Deze dumpten op grote schaal Turkse aandelen bij de opening maandag van de Europese beurzen.

De toonaangevende Bist-100, die in augustus het hoogste peil ooit had bereikt, verloor circa 4%. Sommige aandelen kregen het hard te verduren, waaronder de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines en de fabrikant van huishoudelijke apparaten Arçelik.

De Turkse lira verloor op zijn beurt op de forexmarkten meer dan 2% tegen de euro. Timothy Ash, als strateeg verbonden aan Blue Bay Asset Management, verklaarde aan Reuters dat de Turkse centrale bank zeer snel tussenbeide zal moeten komen om de markten te kalmeren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het optrekken van de rente.

De jongste maanden hadden de beurs van Istanboel en de lira het nochtans goed gedaan, dit met de steun van meevallende macro-economische indicatoren. De Turkse economie zat inderdaad weer op het juiste spoor. In het tweede kwartaal groeide het BBP met 5,10%, tegenover een groei met 5,20% in het eerste kwartaal.

10% rendement op jaarbasis

Op de secundaire markt noteert de obligatie 8,50% - 2019 in Turkse lira van de Europese Investeringsbank licht lager aan een indicatieve koers van 97% van de nominale waarde. Daardoor bedraagt het jaarlijks rendement 10%.

Deze senior niet-gewaarborgde obligatie heeft een rating « AAA » bij Standard & Poor’s en dat is nog altijd de hoogst mogelijke rating.

 

 

Bronnen

Boursorama, Les tensions avec Washington font chuter les marchés turcs

LeMonde, Les Etats-Unis et la Turquie suspendent en partie leurs services de visas