Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

CenturyLink krijgt licht op groen voor overname Level 3

Vorig jaar kondigde CenturyLink de overname aan van Level 3 Communications en het was de bedoeling dat deze operatie voor eind september zou afgerond zijn. Het overnameproces liep echter vertraging op.

Inmiddels is het dossier in een volgende fase aanbeland. Het Amerikaans ministerie van Justitie blokkeerde aanvankelijk de overname, waar inclusief schulden een bedrag van 34 miljard dollar was gemoeid. Uiteindelijk ging de overheid toch akkoord, op voorwaarde dat de fusiegroep een aantal activiteiten afstoot. Deze voorwaarde wordt noodzakelijk geacht om te voorkomen dat er op de markt een monopoliepositie ontstaat.

Concreet wil het Amerikaans ministerie van Justitie dat de netwerken van Level 3 Communications in 3 grote steden worden afgestoten. Het betreft Albuquerque in Nieuw-Mexico, Boise in Idaho en Tucson in Arizona. De telecomreus gespecialiseerd in de bedrijvenmarkt moet bovendien zijn vezelnetwerken voor de concurrentie beschikbaar stellen langs een aantal wegen die een 20-tal Amerikaanse staten bestrijken. Die wegen lopen onder andere door Alabama, Californië, Florida, New York en Texas.

"Vanwege de competitie tussen CenturyLink en Level 3 konden de consumenten genieten van lagere tarieven en een betere dienstverlening op het vlak van lokale telefonie", zo verklaarde procureur Makan Delrahim. "Het afstoten van een aantal  activiteiten moet de klanten in die grootstedelijke gebieden garanderen dat er op hun markten nog altijd voldoende concurrentie is", zo voegde hij er nog aan toe.

In een persmededeling stelde CenturyLink dat nu de toestemming van de Federal Communications Commission wordt afgewacht, evenals die van de California Public Utilities Commission. In de loop van deze maand wordt daaromtrent meer nieuws verwacht.

Beleggers reageren positief op het nieuws

Als gevolg van de fusie ontstaat de nummer 2 op de Amerikaanse telecommarkt na AT&T. De nieuwe groep wordt echter wel groter dan Verizon. De beleggers waren in hun nopjes met het bericht van het ministerie van Justitie. Sinds de aankondiging er van is de koers van het aandeel CenturyLink met bijna 6% gestegen tot in de buurt van 20 dollar.

Ook de obligaties van het bedrijf maakten een goede beurt. De obligatie met vaste coupon van 5,625% en looptijd tot 01/04/2025 noteert nu aan 98,60% van de nominale waarde, waardoor het rendement 5,86% bedraagt.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar hoort deze obligatie met rating BB bij Standard & Poor’s in de speculatieve categorie thuis.

Vermelden we nog dat de coupon in 2 schuifjes wordt uitbetaald. Ze is op 1 oktober ex-coupon gegaan, zodat ze met weinig verlopen intresten gekocht kan worden.

 

Wat moeten we weten over CenturyLink?

Met hoofdzetel in Monroe in de Amerikaanse staat Louisiana is CenturyLink een bedrijf actief in de telecomsector. Daarnaast is het ook een internet provider. Het bedrijf, met een beurskapitalisatie van bijna 11 miljard dollar, stelde op 31 december van vorig jaar ongeveer 40.000 mensen te werk.

Over de eerste zes maanden van dit jaar werd een nettowinst van 180 miljoen dollar gerealiseerd, of een daling met 58% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook de omzet was gedaald, meer bepaald van 8,80 naar 8,30 miljard dollar

Bronnen

Business Insider - CenturyLink wins US antitrust approval to buy Level 3

Zone bourse - USA/télécoms : CenturyLink doit céder des actifs pour fusionner avec Level 3