Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligaties PetSmart staan onder druk

De obligaties van de Amerikaanse keten PetSmart, gespecialiseerd in alles wat met huisdieren te maken heeft, hebben de afgelopen dagen een paar basispunten moeten prijsgeven. Dat had alles te maken met het recente nieuws dat uit de sector binnengewaaid kwam.

De beleggers staan sinds enkele weken niet meer te trappelen om de aandelen van de Amerikaanse distributiegroepen in portefeuille te nemen. In de distributie werd dit jaar tot dusver een recordaantal faillissementen opgetekend. Dat heeft te maken met de vrees voor meer concurrentie op de markt als gevolg van de komst van reus Amazon.

De bedrijven die werden overgenomen via een « leveraged buy out » (LBO) of een overname via het aangaan van schulden, staan in het oog van de storm. Dat werd onlangs nog eens aangetoond door de problemen die Sycamore Partners ondervond als gevolg van de overname van Staples. Het investeringsfonds moest betere voorwaarden bieden aan de beleggers voor de obligaties uitgegeven ter financiering van dit bod. Tussen haakjes: Staples is een verkoper van kantoormateriaal.

Ook de obligaties die in mei werden uitgegeven door PetSmart doorliepen geen vlekkeloos parcours. Het bedrijf haalde 2 miljard dollar op aan obligaties om de overname van e-commerce branchegenoot Chewy te financieren.

PetSmart zit diep in de schulden sinds de overname in 2015 door het Brits investeringsfonds BC Partners via zo’n LBO. Niet te verwonderen dus dat ook de koersen van de obligaties van PetSmart onder druk kwamen te staan. Standard & Poor’s verlaagde in september bovendien de kredietrating van bedrijf, waardoor die rating nog wat dieper afzakte in het speculatieve gebied. Operationeel is er bovendien ook nog heel wat onzekerheid als gevolg van het ontslag van CEO Michael Massey in augustus laatstleden.

Rendement van meer 8% op gewaarborgde met looptijd van 8 jaar

De schulden bestaan onder andere uit een eersterangs gewaarborgde obligatie met een looptijd van 8 jaar. Met een coupon van 5,875% en een rating « B » bij Standard & Poor’s bedraagt de koers momenteel 85% van de nominale waarde.