Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De Turkse lira op een historisch dieptepunt tegenover euro/dollar

Op de valutamarkten zit de Turkse lira in het oog van de storm. Sinds het begin van dit jaar is de koers van de munt met dubbele cijfers gedaald. De koersval kan maar niet gestopt worden, zowel tegenover de euro als de dollar blijft de lira terrein verliezen.

Alleen al in de maand oktober heeft de munt 15% van zijn waarde verloren tegenover de dollar. Die daling is te wijten aan de opgelopen diplomatieke spanningen tussen Turkije en de VS. Beide landen hebben beperkingen ingevoerd wat betreft het toekennen van visa. 

Recent zijn de spanningen tussen Ankara en Washington nog verder opgelopen als gevolg van het naderend proces tegen de Turks-Iraanse zakeman Reza Zarrab die vorig jaar door de Amerikanen werd aangehouden.

In de Figaro stond te lezen dat Reza Zarrab samen met de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla het Amerikaans embargo tegen Iran zou hebben geschonden. Het proces tegen deze 2 kan gevolgen hebben voor de Turkse banksector, meer bepaald voor de staatsbank Halkbank. Op het moment van zijn arrestatie in de VS was Attila als onder-voorzitter van deze bank belast met internationale betrekkingen.

In reactie op de koersval van de Turkse lira heeft president  Recep Tayyip Erdogan de centrale bank onder druk gezet om de interbancaire dagrente vanaf woensdag op nul te zetten. Op die manier werd gehoopt dat de markt liquider zal worden.

Terugval op beurs van Istanboel na nieuwe recordrace

De Turkse beurs heeft de omgekeerde beweging gemaakt als de Turkse lira. De referentieindex BIST 100 voor de beurs van Istanboel, de index die de grote Turkse bedrijven zoals luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines of apparatenproducent Arçelik groepeert, bereikte begin deze maand een historische piek op de 113.501 punten, tegenover 78.000 punten bij het begin van het jaar.

De escalatie van het diplomatiek conflict met de VS heeft echter een golf van winstnemingen uitgelokt, zodat de beursindex als gevolg van een verkoopgolf met 7% is gedaald.

De eerdere stijging van de beurskoersen was het gevolg van de publicatie van meevallende macro-economische indicatoren en van een krachtig economisch herstel. Het BBP steeg tijdens het tweede kwartaal met 5,10%, na tijdens het eerste met 5,20% te zijn gestegen.

Rendement van 12% jaarlijks in Turkse lira

Wie wil profiteren van de zwakte van de Turkse lira door posities in deze munt in te nemen, kan kijken naar de obligatiemarkt.

Er is bijvoorbeeld een obligatie uitgegeven door de Europese Investeringsbank 8,50% - 2019 die noteert aan een indicatieve koers van 97% van de nominale waarde, waardoor het rendement meer dan 10% bedraagt.

Deze senior niet-gewaarborgde heeft een rating « AAA », de best mogelijke rating bij Standard & Poor’s.

In onze selectielijst vindt u uiteraard nog andere obligaties in Turkse lira.

 

Bron

Le Figaro, Procès Zarrab: la Turquie enquête contre deux procureurs américains