Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Achtergestelde schulden Gazprombank krijgen hogere rating bij Fitch

De bezitters van de obligaties van Gazprombank zullen het ongetwijfeld op prijs gesteld hebben dat Fitch Ratings eind november de rating op lange termijn voor deze bank herbevestigde op « BB+ » en dit met een positieve bias. Anderzijds werd de rating voor de achtergestelde obligaties van het bedrijf met één streepje verhoogd.

De kans is volgens Fitch namelijk groot dat de Russische overheid een handje zal komen toesteken wanneer Gazprombank in de problemen zou raken. Die overheid kan ook moeilijk anders omdat ze een belangrijke aandeelhouder is van de bank. Ook daarbuiten is de invloed van de staat groot, ook al omdat de Russische energiereus Gazprom de oprichter en de belangrijkste aandeelhouder is van Gazprombank.

Bovendien is de derde Russische bank op basis van zijn balans belangrijk voor het financieel systeem in Rusland. Een mogelijk bankroet van Gazprombank zou van enorme invloed zijn op de reputatie van het land. Rusland kan dus de bank nooit laten schieten.

Spread tussen rating senior en achtergestelde obligaties is verkleind

Fitch Ratings heeft tevens de risico’s voor de achtergestelde obligaties van de bank opnieuw afgewogen. De rating voor deze obligaties staat nu nog slechts één streepje onder de senior obligaties van de bank. Fitch Ratings heeft dus het verschil in rating tussen beide types van obligaties verkleind door de rating voor de achtergestelde met één streepje te verhogen.

Over de eerste negen maanden van dit jaar realiseerde Gazprombank een nettowinst van 32,90 miljard roebel, of een stijging met 93,50% tegenover de 17 miljard roebel die over dezelfde periode van vorig jaar werd neergezet.

De bank verwacht voor het volledige boekjaar een resultaat dat niet onder dat van vorig jaar zal liggen. Bovendien zal het volume van de activiteiten opgetrokken, zo verklaarde Alexander Sobol als onder-voorzitter van de bank in de toelichting op de interimresultaten. In 2016 realiseerde Gazprombank een nettowinst van 29 miljard roebel.

Een coupon van 7,875%

Bij de achtergestelde obligaties van Gazprombank is er met name een achtergestelde perpetual in dollars uitgegeven door Gazprombank Finance, een dochtermaatschappij van de groep. Deze draagt een coupon van 7,875% en loopt tot 25/04/2018 indien de emittent tenminste niet besluit om de call uit te oefenen (zie obligatiefiche). De rentevoet zal bij niet-uitoefening van de call berekend worden op basis van de Amerikaanse basisrente op 5 jaar vermeerderd met een premie van 7,101%.

De obligatie kan worden gekocht aan 100,88% van de nominale waarde, waardoor het rendement tot aan de eerstvolgende call 4,33% bedraagt.