Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

GLOBAL+ : een rendement van 3% in 2017

We laten Raphaël Goldwasser, geassocieerd bestuurder van Goldwasser Exchange aan het woord over de prestaties van GLOBAL+ gerealiseerd in 2017. Daarnaast legt hij ook uit welke de gevolgde strategie in 2018 zal worden.

Raphaël, welk rendement heeft GLOBAL+ vorig jaar gerealiseerd?

In 2017 jaar realiseerde GLOBAL+ een rendement van 3%. Er dient meteen te worden vermeld dat het belangrijkste objectief blijft het spaargeld van onze klanten te beschermen. Elke beleggingsbeslissing wordt dan ook zorgvuldig gewikt en gewogen, we vermijden steeds om te speculatieve posities in te nemen.

GLOBAL+ is dus ontworpen voor voorzichtige beleggers die een aanvaarbaar rendement op hun spaargeld willen realiseren in een omgeving waarin de klassieke spaarproducten vrijwel niets meer opbrengen. Zo waren bijvoorbeeld eind 2017 aandelen goed voor minder dan 30% van de portefeuille. De voorkeur ging daarbij duidelijk uit naar defensieve waarden.

Deze diversificatie tussen de verschillende activaklassen laat toe om de portefeuille sneller bij te sturen in moeilijkere tijden.

Ik mag niet vergeten te vermelden dat heel wat klanten die traditioneel in obligaties beleggen, gekozen hebben voor de strategie GLOBAL+. Deze trend, het afstappen van een portefeuille volledig gebouwd op obligaties om te kiezen voor een meer gediversifieerde portefeuille, was gedurende het ganse jaar zichtbaar.

Kan u iets meer vertellen over de recent uitgevoerde transacties in de portefeuille?

Om een rendement van 3% te verzekeren over 2017 hebben we op het einde van het jaar de aandelenposities gevoelig afgebouwd. Op de eerste plaats werden de posities in aandelen uit de oliesector afgebouwd, want die hadden goed gepresteerd dankzij het herstel van de olieprijs. De oliewaarden blijven bovendien zeer gevoelig aan de evolutie van het situatie in het Midden-Oosten. We grepen de kans om hier een mooie meerwaarde voor onze klanten te realiseren.

Hetzelfde geldt voor de farmasector, waar we eveneens een mooie meerwaarde konden realiseren. Recente verklaringen van Donald Trump over het plafonneren van de prijzen voor geneesmiddelen hebben ons voor deze sector heel wat voorzichtiger gemaakt.

Welke worden de peilers onder de portefeuille in het nieuwe jaar?

We rekenen op de eerste plaats op een stijging van de rentevoeten in euro, reden waarom we onze posities in Europese bankaandelen verder uitgebouwd hebben. De winstmarges van de banken zullen positief reageren op een stijging van de rentevoeten.

Over het algemeen zijn we zeer positief voor Europese aandelen, waarvan de PER (« Price-earning ratio »), of de ratio die de koers vergelijkt met de winst, duidelijk onder die van de Amerikaanse aandelen staat. De Dow Jones is door de kaap van 25.000 punten gebroken. Daarmee heeft deze index nieuwe historische recordniveaus bereikt op een moment dat de Europese beurzen nog niet zo ver zijn. De belangrijkste Europese beursindices staan nog steeds onder hun peil van voor 2007.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat de belangrijkste Europese macro-econmische indicatoren een duidelijke verbetering te zien geven. Dat is ook in België zo, waar de economische opleving hogere bedrijfswinsten, meer consumentenvertrouwen en uiteindelijk ook hoger dan verwachte belastinginkomsten tot gevolg heeft.

De vooruitzichten zien er wereldwijd dus een stuk beter uit, met een groei die in 2018 het hoogste peil sinds 10 jaar zal bereiken. Er wordt gerekend op een groei van het BBP met 3,70%. Dat betekent dat ook Europa flink kan blijven groeien, terwijl de ECB haar programma van inkoop van activa nog altijd verder zet.

 

Wat is uw visie op de obligatiemarkt?

De sterkte van de Amerikaanse economie, gekoppeld aan het afbouwen van de steunmaatregelen van de centrale banken, zou moeten leiden tot meer volatiliteit op de obligatiemarkten en tenslotte ook tot een stijging van de rentevoeten. Tegen die achtergrond blijven we voorzichtig wat betreft obligaties met langere looptijden. De verwachte volatiliteit zal anderzijds nieuwe kansen bieden op de markt. Ons financieel comité zit op vinkenslag om die kansen te benutten.

We houden daarnaast de zogenaamde ‘oliemunten’, zoals de Noorse kroon, de Canadese dollar en de Mexicaanse peso in de gaten. Deze hebben nog niet volledig geprofiteerd van het herstel van de olieprijs. Dat heeft natuurlijk te maken met de onstuitbare opmars van de euro op de valutamarkten.

De stijging van de koers van de euro lijkt ons in ieder geval wat overdreven. Het lijkt ons waarschijnlijk dat de andere munten zich zullen herstellen in de komende maanden, waarbij we op de eerste plaats aan bovenvermeld trio denken.

Wat de Amerikaanse dollar betreft: die is in 2017 met 12% in waarde gedaald. Volgens ons moet de USD echter kunnen profiteren van zowel het renteverschil als het verschil in monetaire politiek tussen de FED en de ECB.

Ook de munten van de groeilanden zijn ons inziens te sterk gecorrigeerd tegenover de euro in 2017. We houden uiteraard rekening met de aanwezige politieke risico’s, maar zullen toch proberen te profiteren van koersherstel bij deze munten.

Hoe ziet u de euro evolueren ten opzichte van de dollar in 2018?

In de VS rekenen we uiteraard op een verder optrekken van de rentevoeten. In Europa begint de monetaire politiek van de ECB vruchten af te werpen wat de inflatie betreft. Daardoor zou het rendement op de 10-jarige benchmark Duitse Bund op het einde van dit jaar 0,80% kunnen bedragen.

In de VS kan het rendement op de staatsobligatie met dezelfde looptijd op 31 december 3% bedragen, rekening gehouden met de verdere monetaire ingrepen door de FED.

Nog een laatste vraag: wat is uw mening over de crypto-currencies?

De koersstijging bij bitcoin en een aantal andere van die crypto’s is uiteraard indrukwekkend, zowat iedereen werd er door verrast. Inderdaad, ook inclusief de financiële sector. Wij van onze kant hebben er altijd een punt van gemaakt om het geld van onze klanten te investeren in producten die we kennen. Wie in aandelen belegt, wordt bijvoorbeeld voor een stukje eigenaar van het bedrijf in kwestie. Het is moeilijk om de crypto’s op een gelijkwaardige objectieve manier te analyseren. Daarom lijkt het ons verstandig om deze virtuele munten links te laten liggen.

De raadgevers van Goldwasser Exchange staan tot uw beschikking om eventuele vragen te beantwoorden en samen met u bepalen welke beleggingstrategie het best bij uw profiel past. Contacteer ons op +32.2.533.22.40.

Opmerking

Prestaties geleverd in het verleden, zeggen niets over toekomstige prestaties. Laat u daarom nooit misleiden door rendementen uit het verleden. De rekening GLOBAL+ is een beleggingsstrategie ontwikkeld door Goldwasser Exchange in het kader van de diensten van deze beursvennootschap aangeboden op het vlak vermogensbeheer.