Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Financiers OI zetten licht op groen voor herstructurering schulden

Na maanden van onderhandelen hebben de financiers van het Braziliaanse OI Brazil een akkoord bereikt over een herschikking van de schulden voor een bedrag van 20 miljard dollar.

Dit geeft het telecombedrijf de kans om onder de wet die het beschermt tegen bankroet uit te raken. Het bedrijf werd beschermd tegen zijn schuldeisers sinds juni 2016. Daarmee worden ook de kansen op het omvallen van het bedrijf een stuk kleiner. Bij OI werken 100.000 mensen die 40 miljoen mobiele klanten en een vezelnetwerk van 330.000 km bedienen. Daarmee is het bedrijf de nummer één in zijn land.

Omzetten van schuldvorderingen

Concreet hebben de belangrijkste financiers zoals Aurelius Capital Management, Goldentree Asset Management et York Capital Management hun akkoord gegeven om hun obligaties om te zetten in aandelen. Daardoor zullen ze volgens Agefi 75% van het aandelenkapitaal bezitten.

De Braziliaanse regering, dat via de banken eveneens schuldvorderingen heeft lopen, heeft eveneens zijn toestemming gegeven om de operatie uit te voeren.

Kapitaalinjectie

Het plan, dat nog de toestemming van de handelsrechtbank moet krijgen, voorziet ook in een kapitaalinjectie van 4 miljard Braziliaanse real ((+/- 1 miljard real). Dit vers geld zal gebruikt worden voor investeringen in infrastructuur. Die zijn noodzakelijk om het voortbestaan van het bedrijf op langere termijn te garanderen.

De bestaande aandeelhouders zullen hun participaties fors in waarde zien dalen, ze zijn dan ook weinig enthousiast. Op de beurs is het aandeel OI SA met 27% gedaald tussen 12 en 14 december. In die periode werden de details van de operatie bekendgemaakt en die informatie zette de koers fors onder druk.

Licht herstel van de obligatiekoersen

Op de obligatiemarkt hebben de leningen van het bedrijf wat meer zuurstof gekregen, hoewel ze met een stevige korting blijven noteren.

=> De obligatie OI Brazil (5,75% - 2022) noteert nu aan 45% van de nominale waarde, waar dat begin december maar 36% was.

=> De obligatie Portugal Telecom Finance BV (4,50% - 2025) wordt nu verhandeld aan eveneens 45% van de nominale waarde, waar dat begin december 37% was. Deze emittent is een 100% dochter van de Braziliaanse groep. De betaling van de coupons en de terugbetaling zijn dus afhanklijk van Oi.

Bronnen

Le brésilien Oi arrache l’accord de ses créanciers pour restructurer sa dette (L’Agefi.fr)

Persmededelingen OI Brazil