Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De waarde van de week: Johnson & Johnson

Deze week brengen we het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson in focus. Deze groep met hoofdzetel in New Jersey werd al in 1886 opgericht en wordt algemeen beschouwd als één van de grootste gezondheidsspecialisten in de wereld. Wereldwijd telt het bedrijf 134.000 medewerkers met 250 dochtermaatschappijen in 60 landen.

De activiteiten kunnen ingedeeld worden in 3 belangrijkste subsegmenten: consumptieproducten, farmaceutische producten en medische apparatuur. Enkele bekende merken zijn Johnson’s (shampoo voor baby’s), « Le Petit Marseillais » (doucheproducten), Neutrogena (huidcrème), Zyrtec (antiallergicum), Pepcid (maagzuur) en Listerine (mondwater).

De farmaceutische producten van de groep zijn onder één enkele merknaam gegroepeerd: Janssen Pharmaceutica. Dit welbekend bedrijf ontwikkelt medicijnen voor hart- en vaatziekten, immunologie, kankerbestrijders enzovoort.

Prijskaartje van 30 miljard dollar voor Actelion

Tegen bovenvermelde achtergrond was de overname van het Zwitserse Actelion Pharmaceuticals voor een bedrag van 30 miljard dollar aangekondigd in januari 2017 de logica zelf. Deze acquisitie werd afgelopen zomer afgerond. Het overgenomen bedrijf heeft al in 2017 een positieve bijdrage geleverd aan zowel omzet als winst van J&J.

Wat de resultaten betreft heeft Johnson & Johnson de outlook voor het volledige boekjaar 2017 bij de publicatie van de laatste kwartaalcijfers naar boven aangepast. Wat de omzet betreft wordt nu gerekend op een cijfer in een vork tussen 76,10 en 76,50 miljard dollar, waar eerst maar een vork tussen 75,80 en 76,10 miljard dollar was vooropgesteld. De winst per aandeel zou anderzijds uitkomen tussen 7,25 en 7,30 dollar, tegenover voordien maar 7,12 tot 7,22 dollar.

Over het derde kwartaal was de omzet met 10% gestegen tot 19,65 miljard dollar, terwijl de winst per aandeel uitkwam op 1,90 dollar. In beide gevallen kon Johnson & Johnson de verwachtingen van de analisten kloppen.

Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg blijkt dat 13 analisten een koopadvies hebben voor het aandeel, 10 een advies ‘houden’ en 3 een verkoopadvies. De mediaanverwachting ligt op een koers van 146 dollar binnen 12 maanden.

 

Zowel Moody’s als S&P bevestigen de rating

Johnson & Johnson is één van de weinige bedrijven die nog een rating « AAA » hebben en dat is natuurlijk de hoogst mogelijke rating. De overname van Actelion heeft dus niet geleid tot een verlaging van de rating. Zowel Moody’s als S&P hebben de rating bevestigd, met daarbij een positieve bias of outlook.

Het bedrijf dankt het behoud van zowel rating als bias/outlook aan zijn grote omvang, aan zijn goede spreiding van de activiteiten en aan zijn prima winstmarges. Dat werd klaar en duidelijk uitgelegd in een rapport van Moody's Investors Service.

Op de secundaire markt viel onze blik uit het grote aanbod op deze obligaties van het bedrijf:

=> De obligatie Johnson & Johnson met looptijd tot 15 januari 2028 en een coupon van 2,90%. Deze is verkrijgbaar aan 100,47% van de nominale waarde, waardoor het rendement 2,85% bedraagt.

=> Met een coupon van 3,50% is de obligatie die loopt tot 15 januari 2048 verkrijgbaar aan 102%. Daardoor bedraagt het rendement 3,39%.

Beide obligaties zijn verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.

Vermelden we nog dat deze leningen bij Goldwasser Exchange ex-coupon gekocht kunnen worden, wat betekent dat er geen verlopen intresten moeten betaald worden.

Bronnen

Johnson & Johnson Maintains Top Moody’s, S&P Credit Ratings (Bloomberg.com)

Johnson and Johnson: résultat meilleur que prévu, prévisions relevées (Zonebourse.com)