Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op obligaties met variabele rentevoet

Wie naar een goede spreiding in zijn beleggingsportefeuille streeft, doet er verstandig aan om zijn posities te verdelen over verschillende valuta’s. Daardoor is het mogelijk om de risico’s te spreiden, maar ook om een bepaald rendement op de gedane investeringen te realiseren. Deze diversificatie kan eventueel ook geschieden aan de hand van obligaties met variabele rentevoet, coupons waarvan dus de hoogte van de coupon in de loop van de tijd kan wijzigen.

Bij obligaties met vaste rentevoet blijft de hoogte van de coupon tijdens de ganse looptijd stabiel, bij obligaties met variabele rentevoet of floated rate notes (FRN’s) is dat dus niet het geval.

Obligaties met variabele coupon zien hun coupon dus evolueren in de tijd, die coupon beweegt mee met de evolutie van de rentevoeten. De waarde van de coupon van deze obligaties wordt regelmatig (3 maanden, 6 maanden) aangepast aan wijzigingen in de rente plus daarbovenop meestal nog eens een (kleine) premie. Op die manier kan snel ingespeeld worden op een stijging van de rentvoeten. Meestal wordt de hoogte van de coupon gelinkt aan een referentie-index, zoals bijvoorbeeld de Euribor op 3 maanden, 6 maanden…

Let wel op dat zelfs Indien deze obligaties bescherming bieden tegen het risico van rentestijgingen, beleggers waakzaam moeten blijven over de kredietkwaliteit van deze emittenten.  

Het variabel maken van de coupon heeft tot gevolg dat de koersen van de obligaties in kwestie minder gevoelig zijn aan bewegingen in de rente. In ruil voor die verzekeringspremie zullen de coupons voor obligaties met variabele coupon lager zijn dan die met vaste coupon.

In de selectie van Oblis kan u verschillende obligaties met variabele rentevoeten vinden, zoals bijvoorbeeld die van 3AB

3AB Optique Developpement, Picard, Suedzucker....

Optique Developpement, Picard, Suedzucker....

Op de secundaire markt is er bijvoorbeeld de obligatie 3AB Optique Developpement SAS, waarvan de coupon is gebaseerd op de Euribor op 3 maanden vermeerderd met een premie van 4,125%. Deze obligatie loopt tot 1 oktober 2023. De huidig coupon bedraagt 4,125% en de obligatie kan in coupures van 100.000 euro worden gekocht aan 101,19% van de nominale waarde. De rating bedraagt « B » bij Standard & Poor’s. 3AB Optique Developpement kan u linken aan brillenverkoper Alain Afflelou.

In euro is er ook een obligatie van specialist in diepvriesproducten Picard, met een coupon gebaseerd op de Euribor op 3 maanden vermeerderd met 3%. Met een rating « B+ » bij Standard & Poor’s kan deze obligatie gekocht worden aan 100,21% in coupures van 100.000 euro.

Dan is er nog de achtergestelde perpetual van Suedzucker International Finance BV, een financiële dochter van de Duitse suikergroep Suedzucker die verkrijgbaar is in coupures van 100.000 euro. Ook hier is de referentie-index de Euribor op 3 maanden met daarbovenop een premie van 3,10%. De coupon bedraagt tot 29 maart 2018 2,771%. Op die dag kan de emittent ze terugkopen aan 100% van de nominale waarde. Gebeurt dit niet, dan wordt de coupon herberekend op basis van de Euribor op 3 maanden plus een premie van opnieuw 3,10%. Met een rating « BB- » (dus in de speculatieve categorie) bij Standard & Poor’s kan ze gekocht worden aan 100,40% van de nominale waarde.