Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie van de dag: Sotheby's 4,875% - 2025

De obligatiemarkt heeft voor ieder wat wils te bieden, er zijn investeringsmogelijkheden voor elke portefeuille wat betreft coupons, coupures, valuta’s, ratings enzovoort. Op die manier is een perfecte spreiding mogelijk.

Om de belegger te helpen zijn weg te vinden op de obligatiemarkt heeft Oblis weer één van de obligaties uit onze selectie opgepikt om ze voor het voetlicht te brengen. Bedoeling is om enkele van de belangrijkste eigenschappen van deze obligatie te benadrukken.

Onze blik viel vandaag woensdag op de obligatie Sotheby's 4,875% - 2025 in dollar.

Koers noteert onder pari

Deze obligatie, die op het einde van vorig jaar op de markt werd gebracht, zag zijn koers terugvallen tot 98% van de nominale waarde. Dat was hoofdzakelijk het gevolg van de stijgende rentevoeten in de Verenigde Staten.

Aan deze koers kan de belegger een rendement van 5,20% realiseren.

De obligatie in kwestie, waarmee 400 miljoen dollar werd opgehaald, is een senior niet-gewaarborgde met rating « Ba3 » (in de speculatieve categorie dus) bij Moody’s en « B+ »  bij Standard & Poor’s.

De emittent behoudt zich zoals het meestal het geval is met High Yield obligaties het recht van vervroegde terugbetaling voor, dit volgens de voorwaarden die op de obligatiefiche vermeld worden. Een eerste call is mogelijk in 2020 aan een koers van 103,65%.

Het geld opgehaald met deze emissie zal gebruikt worden voor de herfinanciering van de schulden van de groep, waaronder de vervroegde terugbetaling van de obligatie 2022 - 5,25%.

Van alle markten thuis in de kunstwereld

Sotheby’s, dat in de 18de eeuw werd opgericht, trekt verzamelaars van de hele wereld aan op zijn wereldbekende kunstveilingen.

Met hoofdzetel in Londen organiseert deze concurrentie van Christie’s ongeveer 350 veilingen per jaar. De klanten kunnen beroep doen op de diensten van Sotheby's Financial Services, het enige financieringsbedrijf in de wereld in de kunstwereld. Daarnaast kunnen de klanten ook voor advies terecht bij dochter Art Agency Partners.

Naar aanleiding van de emissie gaf Moody’s aan dat het kredietprofiel van Sotheby’s ondersteund wordt door solide factoren. De kwaliteit wordt gegarandeerd door de grote ervaring die het bedrijf heeft opgebouwd in een sector die sterk gespecialiseerd is en die een hoge toegangsdrempel heeft. Daarnaast staat het bedrijf ook bekend voor zijn voorzichtige financiële politiek.

Financieel staat Sotheby’s dan ook sterk, hoewel Moody’s er aan herinnert dat het kredietprofiel beperkt wordt door het cyclisch karakter van de kunstmarkt. Daardoor kunnen de resultaten sterk schommelen.

De kunstmarkt is in 2017 beginnen te herstellen met een stijging van de verkopen wereldwijd met 9% in de eerste negen maanden van het jaar.

Met een beursnotering in New York is de marktwaarde op jaarbasis met 22% gestegen tot 2,50 miljard dollar. Op 3 maart worden de resultaten over het boekjaar 2017 bekendgemaakt.

Het laatste boekjaar werd afgesloten met een nettowinst van 74 miljoen dollar, of een stijging met 69%. De omzet daalde anderzijds van 49 naar 27 miljard dollar.