Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Beleggers geven resultaten van Bombardier een enthousiast onthaal

In reactie op de stijging van het bedrijfsresultaat met 50%, gekoppeld aan betere verkopen en een stijging van de marges, is de koers van het aandeel Bombardier flink gestegen.

2017 was een bewogen jaar voor deze vliegtuigbouwer met hoofdzetel in het Canadese Quebec. Er was de dreiging van een torenhoge heffing op de import van een aantal van zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten. Vervolgens werd 51% van het programma van CSeries, de vliegtuigen voor de burgerluchtvaart, verkocht aan Airbus en uiteindelijk kon het vierde kwartaal opnieuw winstgevend afgesloten worden.

Dankzij betere marges kon Bombardier de 3 laatste maanden van het boekjaar in de zwarte cijfers afsluiten. De winst voor belastingen bedroeg 286 miljoen dollar, of een stijging met 50% op jaarbasis. Het resultaat voor belastingen was bovendien beter dan verwacht.

Nochtans werd het volledige boekjaar afgesloten met een verlies van 553 miljoen dollar, maar dat was dan weer 43% minder dan tijdens het boekjaar voordien.

Het omzetcijfer kwam uit op 16,20 miljard dollar, of 1% minder op jaarbasis. Die daling was te wijten aan een terugval van de inkomsten in de divisie Ruimtevaart.

De afdeling Transport (metro, tram, train), die ook te lijden had gehad met de problemen rond de vliegtuigen van de CSeries, liet nochtans het beste resultaat optekenen, met een omzet van 8,50 miljard dollar of 13% meer dan het jaar voordien. De stand van het orderboekje was op jaarbasis 14% hoger op 34,40 miljard dollar.

Enkele dagen geleden lieten Bombardier en de Maatschappij voor Openbaar Vervoer in Brussel weten een principeovereenkomst te hebben getekend voor de aankoop van 175 trams. Daarvan zullen er al 60 in 2020 geleverd worden.

Een ander bemoedigend gegeven was dat Bombardier in het voorbije boekjaar 786 miljoen dollar uitgaf en dat was minder dan de 1 miljard dollar waar op was gerekend. Dat zou er op kunnen bewijzen dat het bedrijf de uitgaven beter bewaakt.

 

20 miljard omzetcijfer in 2020

In reactie op de cijfers verklaarde Alain Bellemare, president en CEO, dat Bombardier het tweede jaar van zijn reorganisatieplan achter de rug heeft. De resultaten van dat plan, dat in totaal 5 jaar loopt, zijn tot dusver zonder meer goed te noemen.

Daardoor werd een goede start genomen in 2018. De operationele transformatie zit op schema. Ook het groeiplan, inclusief het

programma Global 7000, verloopt volgens het vooropgesteld schema. Bellemare is van mening dat het bedrijf goed geplaatst is om de objectieven voor 2020 te realiseren.

Obligatierendementen zijn gedaald

In de loop van de maand maart zijn de obligatierendementen op de secundaire markt sterk gedaald en dat laat verhopen dat het bedrijf zich in de toekomst aan gunstigere voorwaarden zal kunnen herfinancieren.

Alle obligaties uitgegeven door Bombardier noteren op de secundaire markt nog onder pari. Zo is er de obligatie die loopt tot 2022, verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar met een coupon van 6%. Deze obligatie kan nu gekocht worden aan 100,20% van de nominale waarde.

Het betreft een senior niet-gewaarborgde die door Standard & Poor’s met een rating « B- » tot de speculatieve categorie wordt gerekend.

Bron

Le Soir, La Stib commande 175 trams à Bombardier