Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Beurskoers Tesla veert weer op

Op de beurs van New York is gisteren de koers van het aandeel Tesla met 5% gestegen tot 347 dollar. Dat was de sterkste stijging die de producent van elektrische auto’s in de afgelopen 2 maanden kon laten optekenen.

Volgens Bloomberg had deze stijging alles te maken met een verklaring van topman Elon Musk over de komst van de zelfrijdende wagen waar zijn bedrijf aan werkt.

De grote baas van Tesla denkt dat binnen 2 jaar de zelfrijdende wagens van zijn bedrijf in staat zullen zijn om volledig autonoom de weg op te gaan. Hij maakt zich bovendien sterk dat ze op de baan betrouwbaarder zullen zijn dan menselijke piloten.

De grote traditionele autobedrijven zoals Mercedes, Audi en BMW zijn weliswaar ook volop bezig met de ontwikkeling van voertuigen die bepaalde handelingen zelfstandig kunnen doen, maar Tesla lijkt op het vlak van technologie toch het hardst opgeschoten te zijn.

De Franse krant LeMonde merkt op dat alle modellen die Tesla sinds 2016 maakt, uitgerust zijn met niet 1 maar met 8 camera’s. Die hebben een bereik van 250 meter, wat een controle van 360° mogelijk maakt.

Bovendien zijn alle modellen die sinds oktober 2015 op de markt werden gebracht en die uitgerust zijn met een automatische piloot al in staat om zelfstandig op een autoweg of een vierbaansweg te rijden.

 

Productieonderbreking

Elon Musk bevestigde bovendien dat de productie van Model 3 in de Californische fabriek van Fremont in februari gedurende 5 dagen werd stilgelegd. Deze onderbreking, bedoeld om de productietechnieken te verbeteren, werd op de markt positief onthaald. Die hoopt namelijk dat daardoor het productieschema versneld kan worden.

Tesla slaagde er tot dusver niet in om het juiste productieschema te vinden, wat vertragingen in de levering van Model 3 tot gevolg had. Dit model is belangrijk voor de toekomst van het bedrijf, zodat het niet verbazingwekkend is dat de beleggers zich wat zorgen begonnen te maken.

Vorig jaar slaagde Tesla er niettemin om iets meer dan 100.000 voertuigen af te leveren, wat neerkomt op een stijging met 33% ten opzichte van het jaar voordien. Daarnaast kwam het bedrijf regelmatig in het nieuws met de aankondiging van nieuwe modellen (een semi, een krachtige roadster en voor 2020 eveneens een pick-up truck).

Rendement van ruim 6% in dollar

Op de secundaire markt noteert de obligatie 5,30% - 2025 van Tesla nog steeds onder de emissieprijs. De huidige koers bedraagt 95% van de nominale waarde, waardoor het rendement op jaarbasis meer dan 6% bedraagt.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar heeft deze obligatie een rating « B » bij Standard & Poor’s, waardoor ze in de speculatieve categorie thuishoort.

 

Bronnen

LeMonde, Tesla fait des étincelles 

CNBC, Tesla rallies after Musk SXSW appearance 13 hrs ago - Seeking Alpha