Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op de papiersector

Wie naar een goede spreiding in zijn beleggingsportefeuille streeft, doet er verstandig aan om zijn posities te verdelen over verschillende sectoren en valuta’s. Daardoor is het mogelijk om de risico’s te spreiden, maar ook om een bepaald rendement op de gedane investeringen te realiseren. Deze diversificatie kan ook geschieden aan de hand van obligaties uitgegeven door de grote papierbedrijven.

Deze sector groepeert de bedrijven die papier maken, vanaf het pulpstadium (uit hout of uit gerecycleerde materialen) dat als basis dient voor de productie van papier. Vanuit het pulpstadium kunnen de verschillende papiersoorten worden gemaakt, gaande vanaf karton tot bijvoorbeeld fijn papier voor hygiënische doeleinden.

De papierwereld wordt gedomineerd door een aantal grote spelers. Dat hoeft niet te verbazen, gezien het feit dat de instapdrempel hoog is. Investeringen in machines lopen al snel op tot enkele honderden miljoenen euro’s. International Paper is bijvoorbeeld één van de belangrijkste producenten van kartonnen dozen. Daarnaast zijn er onder andere nog Stora Enso, een bedrijf met dubbele nationaliteit (Fins en Nederlands), of Smurfit Kappa, in Europa marktleider wat betreft inpakpapier.

Boom van de e-commerce

De papiersector, die een cyclisch karakter heeft, heeft momenteel de wind in de zeilen als gevolg van de verbetering van de economische conjunctuur. Ook de explosie van e-commerce en het afstappen van plastiek als verpakkingsmateriaal spelen in het voordeel van de papierbedrijven. Anderzijds worden de Europese papierbedrijven afgeremd door het steeds belangrijker aandeel van de Chinese bedrijven op de markt. 

Fusies en overnames

Tegen deze achtergrond moet het vijandig bod begrepen worden dat International Paper eind februari uitbracht op Smurfit Kappa. Laatstgenoemd bedrijf heeft het bod tot 2x toe afgewezen wegens te laag. Maar er zijn nog andere bedrijven die hun tentakels uitsteken. Het Zuid-Afrikaanse Mondi en het Britse DS Smith deden in de afgelopen maanden eveneens overnames.

Het bod van International Paper had negatieve gevolgen voor de obligaties van het bedrijf, de beleggers vrezen dat de schulden te hoog zullen oplopen. Zo is de koers van de obligatie (waarmee 1,10 miljard dollar werd opgehaald) die loopt tot 2027 en met een coupon van 3% gedaald. Ze noteert momenteel aan 90,45% van de nominale waarde, waardoor het rendement 4,31% bedraagt.

De media hadden minder aandacht voor de overname door het Braziliaanse Suzano Papel e Celulose van het eveneens Braziliaanse Fibria Celulose SA. Met deze overname ontstond de nummer 1 op de wereldwijde markt voor pulp. Fibria Celulose heeft een obligatie lopen tot 14 januari 2025 met een coupon van 4%. Ze kan worden gekocht aan 97,84% van de nominale waarde, waardoor het rendement 4,37% bedraagt. Ze heeft een rating « BBB- » bij S&P en is verkrijgbaar in coupures van  2.000 dollar.

Eveneens Braziliaans is de specialist in verpakkingspapier Klabin. Dit bedrijf haalde in september via de emissie van een obligatie 500 miljoen dollar op. Deze lening heeft een coupon van 4,875% en een looptijd van 9 jaar. De obligatie in kwestie noteert aan 97,4% van de nominale waarde, waardoor het rendement op 5,23% kan berekend worden. Ze is verkrijgbaar in coupures van 200.000 dollar en heeft een rating « BB+ » bij Standard & Poor’s.

Recent bracht het Finse Stora Enso een obligatie op de markt met looptijd tot 21 maart 2028 en met een coupon van 2,50%. Ze kan worden gekocht aan 99,99% van de nominale waarde, waardoor het rendement 2,50% bedraagt. Deze obligatie heeft geen rating en is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro.

Bronnen

L’industrie papetière relève la tête (LesEchos.fr)

Boxed in? Smurfit fights to escape the clutches of US rival (Irishtimes.com)