Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Oplopende spanningen of geen oplopende spanningen, Moskou en Gazprom herfinancieren zich

In de afgelopen dagen zijn de spanningen tussen de Britse regering en haar Russische tegenhanger fors opgelopen. Ondanks de slechte verhoudingen tussen beide landen zijn Gazprom en de Russische regering er vrij makkelijk in geslaagd om zich op de Londense obligatiemarkt te herfinancieren.

Hoewel de Britse premier Theresa May gespierde taal sprak ten opzichte van Moskou in verband met de moord op de Russische oud-spion Sergei Skripal, haalde Gazprom 750 miljoen euro op met een obligatie met een looptijd van 7 jaar.

Business as usual ? De Russische ambassade in Londen stuurde in ieder geval een serie triomfantelijke tweets naar Britse politici. Daarin werd verwezen naar het succes van de emissies in Londen, waarbij de vraag het aanbod 3x of 4x overtrof.

Niet alleen Gazprom bracht een lening op de markt, ook de Russische regering haalde 4 miljard dollar op via de emissie van een obligatie die eveneens succesvol werd ontvangen. Tevens werd een bestaande obligatie uitgebreid.

De nieuwe obligatie is er eentje die loopt tot 2029 met een coupon van 4,625%. Anderzijds werd de bestaande obligatie met looptijd tot 2047 en coupon van 5,25% uitgebreid.

Ongewone clausules

Wie de prospectus in beide gevallen aandachtig gelezen heeft, zal een aantal ongebruikelijke clausules hebben opgemerkt.

Oleg Kouzmin, analist bij de Russische zakenbank Renaissance Capital in Moskou, verwijst daarbij naar de mogelijkheid voor terugbetaling in andere valuta’s.

Op pagina 217 van de prospectus van de obligatie met looptijd 2047 staat te lezen dat de terugbetaling kan gebeuren in euro’s, ponden of Zwitserse frank wanneer de Russische federatie vanwege redenen buiten haar wil om niet in staat is om de terugbetaling in dollars te doen.

In het geval van de obligatie die loopt tot 2029 voorziet Moskou zelfs de mogelijkheden van terugbetaling in roebel.

Deze clausules zijn opgenomen om de obligatiehouders te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van een verdere boycot van Rusland door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen zouden bijvoorbeeld de toegang tot sterke valuta’s kunnen bemoeilijken.

Volgens Kouzmin zijn dit ongewone clausules bij de uitgave van staatsobligaties.

" Ik begrijp niet waarom een vreemdeling het risico zou lopen om in roebels te worden uitbetaald ", zo verklaarde een handelaar in Londen. Hij wees er op dat veel buitenlandse beleggers hebben ingetekend op de obligaties zonder de prospectus fatsoenlijk te hebben gelezen.

Deze nieuwigheid werd door een andere Londense handelaar als «funky» omschreven. Hij vond het vreemd dat de beleggers zo onder de indruk waren van de uitslag van de verkiezingen dat ze een vrijwillige betaling van intresten en kapitaal in Russische roebel willen aanvaarden.

Bron

This is Money, 'Business as usual?' Russian gas firm Gazprom used London money markets this week to raise nearly £700m