Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Spanningen rond Deutsche Bank lopen weer op

Deutsche Bank blijft het slechte nieuws opstapelen. Enkele dagen geleden kondigde de grootste Duitse bank een verlies aan. Op 21 maart werd vervolgens de waarde van DWS, de dochter gespecialiseerd in vermogensbeheer, naar beneden aangepast. Bovendien waarschuwde het bedrijf voor de kwartaalcijfers. De beleggers stelden dergelijke negatieve berichtgeving vanzelfsprekend niet op prijs.

James von Molkte, financieel directeur van de bank, waarschuwde op een road show in Londen dat de sterke euro en een stijging van de kosten op de resultaten wogen. De activiteiten op het vlak van vermogensbeheer en financieringen, een belangrijke pijler voor de bank, zouden daardoor voor een bedrag van 450 miljoen euro in negatieve zin zijn beïnvloed.

Enkele uren voordien had de bank laten weten dat de indicatieve vork voor de beursintroductie van DWS was verlaagd, waardoor de beursintroductie minder zal opleveren.

De nieuwe introductievork werd vastgelegd tussen 32 en 33 euro per aandeel, tegenover voordien 30 tot 36 euro. Waardoor de waarde van deze dochter werd verlaagd van 7,20 miljard naar 6,60 miljard euro.

Deze aankondiging kwam enkele dagen na de publicatie van de jaarcijfers. Het verlies bedroeg onderaan de streep 735 miljoen euro, een bedrag dat volgens de meeste analisten boven de verwachtingen lag. De vooruitzichten waren niet al te hooggespannen wegens enkele tegenvallers wat de kosten betreft. De fusie met Postbank levert minder kostenbesparingen op dan aanvankelijk was verhoopt. Bovendien doet ook de Brexit de kosten oplopen.

De beleggers stellen dergelijke berichtgeving uiteraard niet op prijs. Dat bleek duidelijk uit de forse koersval bij het aandeel Deutsche Bank tijdens de sessie van 21 maart op de beurs van Frankfurt. Uiteindelijk is die koers 5,15% lager gesloten (op 12,01 euro) in een stabiele beurs. Sinds het begin van dit jaar heeft het aandeel 1/3de van zijn waarde verloren.

 

Op de obligatiemarkt hebben de leningen van Deutsche Bank eveneens van hun pluimen verloren. Zo is er de obligatie die loopt tot 17 februari 2025 met een coupon van 2,75% die momenteel noteert aan een koers van 101% van de nominale waarde. Ze kan gekocht worden aan 99,65%, waardoor het rendement 2,81% bedraagt. De obligatie in kwestie, die verkrijgbaar is in coupures van 1.000 euro, heeft een rating « BB+ » (« High Yield ») bij Standard & Poor’s.